Kapitán české reprezentace Filip Jícha se zastal spoluhráče.

Kapitán české reprezentace Filip Jícha se zastal spoluhráče. | foto: Pavel Lebeda/chf.cz

U mě jsi prohrál, píše Jícha hvězdě, co jeho spoluhráče udeřila pěstí

  • 12
Zápas dvou nejlepších házenkářských týmů v Německu má nečekanou dohru. Kapitán Kielu a česká hvězda Filip Jícha napsal otevřený dopis kapitánovi soupeře, německé superstar Uwe Gensheimerovi. Ten totiž udeřil pěstí jednoho z Jíchových spoluhráčů a za svůj úlet zůstal nepotrestán. „Tohle si jednoduše nemůžeš dovolit,“ píše mu Jícha.

Běžela 15. minuta čtvrtfinále Německého poháru, když jedna z největších osobností tamní házené a kapitán národního týmu Uwe Gensheimer zažil to, čemu fotbalový bouřlivák Tomáš Řepka trefně říkal „blikanec“.

Ve videu, které Jícha připojil k plnému znění svého otevřeného dopisu, to lze vidět na jeho oficiálním profilu na Facebooku. Gensheimer udeřil pěstí Jíchova dánského spoluhráče Reneho Tofta. Ten se skácel na zem, ale rozhodčí celou situaci přehlédli. „Dal mi ránu. Jasná červená karta,“ uvedl Toft.

Zápas to výrazně ovlivnilo: Gensheimer, bez pochyb výtečný házenkář, dal celkem šest branek a přispěl k výhře Rhein-Neckar Löwen 29:26; obhájci německého titulu z Kielu tak v poháru skončili a už druhý rok po sobě vynechají Final Four.

„Akceptuji svou roli poraženého,“ píše Jícha. „Ale stojím za svými spoluhráči a hlavně za svým sportem, který je založen na respektu a férovosti.“

V házené jsou vztahy nejvýraznějších osobností trochu jiné než v řadě sportovních odvětví. Často jsou přáteli, i když si na hřišti nic nedarují. Také platí, že v zápalu boje a v klíčových duelech - což pohárový souboj o Final Four byl pro oba celky - se na brankovišti házenkáři navzájem tvrdě atakují fyzicky i slovně.

Gensheimer však zkratoval. A na to apeluje také Jícha.

„Při házené se stane leccos. Neúmyslně zasáhneme soupeře do obličeje, někteří se těžce zraní, ale respekt a férovost by vždy měly stát nejvýše,“ uvedl Jícha. „Milý Uwe, takhle to nejde! To, co jsi předvedl, si ve své pozici vzoru jednoduše nesmíš dovolit. Z respektu k házené i z toho důvodu, že tak jako já nosíš kapitánskou pásku. Vy jste zvítězili, my prohráli. Ale v mých očích jsi prohrál mnohem víc ty.“

Gensheimer se podle německých médií odmítl vyjádřit. Jisté je jen to, že jej nečeká žádný postih. „Pokud není zákrok uveden v zápise o utkání, nejsou žádné možnosti trestu,“ uvedl jeden z šéfů házenkářské bundesligy Frank Bohmann.