Plzeňský házenkář Petr Linhart pálí přes spoluhráče Milana Škvařila s Dušanem...

Plzeňský házenkář Petr Linhart pálí přes spoluhráče Milana Škvařila s Dušanem Polozem a lovosické Dominika Mika s Janem Landou. | foto: Ondřej Bičiště, MF DNES

Házenkáři Plzně vyhráli v Hranicích a jsou ve finále, Dukla vede

  • 1
Házenkáři Plzně postoupili do finále extraligy a mohou získat třetí mistrovský titul za sebou. V semifinále favorizovaní Západočeši vyřadili Hranice poměrem 3:0 na zápasy, sérii ukončili výhrou 24:23 v soupeřově hale. Druhé semifinále teprve začalo a vedení se ujala Dukla, která porazila Karvinou 31:21 .

Plzeň v minulém týdnu zcela ovládla oba domácí zápasy, svěřenci kouče Martina Šetlíka vyhráli před svými fanoušky rozdílem 13 a 12 gólů. V Hranicích ale měli mnohem složitější pozici, neboť v prvním poločase prohrávali až o tři branky.

Po změně stran však Západočeši rychle vyrovnali a v dramatické koncovce dali poslední dva góly zápasu. Domácí v závěrečných sekundách sáhli ke hře bez brankáře a Rachač měl ještě možnost srovnat z devítimetrového hodu, ale zeď plzeňských hráčů neprostřelil.

Hranický trenér Libor Hrabal ocenil, že jeho tým podal výkon na hranici svých možností. „Dostat tak málo branek od takového soupeře, to svědčí o naší dobré obraně. Bohužel ve hře vepředu jsme udělali dost chyb, mohli jsme vést, udělat si větší náskok,“ uvedl Hrabal na svazovém webu.

Druhá semifinálová série Dukla vs. Karviná začala kvůli startu Pražanů v semifinále Vyzývacího poháru až nyní. Karviná se v první půli v Praze držela, ale po změně stran už náskok Dukly strmě stoupal.

Extraliga házenkářů

Semifinále - 3. zápas:
Hranice - Plzeň 23:24 (13:11)

Nejvíce branek: Zemánek, Čadra, Hastík a Tůma po 4 - M. Škvařil 6, Poloz 6/3, Jonáš a Šindelář po 4. Konečný stav série: 0:3.

Semifinále - 1. zápas:
Dukla Praha - Karviná 31:21 (13:10)
Nejvíce branek:
Jeníček 7, Kotrč, Reichl a Syřínek po 4 - Jiří Užek 5, S. Mlotek 4, Monczka a Veřmiřovský po 3.

O 5. až 8. místo - odveta:
Zubří - Jičín 30:28 (15:8), první zápas 30:21, postoupilo Zubří

O 9. místo - 1. zápas:
Litovel - KP Brno 32:30 (14:15)

O záchranu - 1. zápas:
Kopřivnice - Zlín 27:25 (17:13)

,