Česká házenkářka Hana Kutlvašrová střílí přes polskou obranu. | foto: chf.cz - Alex Wipf

Pech českých házenkářek. O vítězství přišly dvě vteřiny před koncem

  • 0
Polky teď rozhodně nepatří mezi oblíbené soupeřky českých házenkářek. V červnu vyškubly týmu trenéra Jana Bašného o jediný gól postup na na mistrovství Evropy, teď na turnaji O štít města Chebu vyrovnaly v dalším vzájemném souboji na 25:25 v předposlední vteřině.

V úvodním duelu tradičního turnaje na sebe sice narazily trochu jiné kádry než v červnové kvalifikaci, na rivalitě to však neubralo. Český výběr bez kouče Bašného, který chybí kvůli klubovým povinnostem, a s výjimkou Martiny Crhové i všech legionářek, sice ve 27. sekundě vstřelil úvodní branku, ale pak většinu první půle vedl soupeř.

„Na začátku utkání jsme se hledaly, protože je v týmu hodně nových děvčat,“ podotkla se sedmi góly nejlepší česká střelkyně Romana Chrenková.

Polky si vypracovaly až pětigólový náskok a do kabin šly s vedením 14:11. V druhé půli nejprve Polky znovu odskočily na rozdíl pěti gólů, poslední desetiminutovka ale patřila týmu vedeným Janem Bělkou, který neustále snižoval.

Česká házenkářka Markéta Jeřábková se probíjí polskou obranou.

V dramatickém závěru domácí hráčky, které v Chebu zahájily novou sezonu a přípravu na listopadovou úvodní část kvalifikace mistrovství světa, vyrovnaly a v čase 59:14 se dokonce podruhé v utkání ujaly vedení. Soupeřky však při hře bez brankářky na poslední chvíli vyrovnaly.

„Byla to naše chyba, protože v takové chvíli  už musíme výsledek udržet i za cenu faulu. No aspoň je to poučení do dalšího zápasu,“ krčila rameny čtyřgólová Šárka Marčíková.  

„Je to zasloužená remíza, i když pro nás s trpkým nádechem. Gól v předposlední sekundě samozřejmě zamrzí, ale po tom průběhu je i ta remíza pro nás vlastně vítězstvím. Nakonec jsem maximálně spokojený, protože po první půli, kde jsme měli hluchá místa, hráčky po přestávce předvedly velké nasazení, skvělou bojovnost a na maximum plnily to, co jsme si o pauze řekli,“ hodnotil kouč Bělka.

Přípravný turnaj házenkářek O štít města Chebu

ČR - Polsko 25:25 (11:14)
Branky: Chrenková 7/5, Crhová 5, Marčíková 4, Malá a Jeřábková po 3, Keclíková, Kubáčková a Adámková po 1 - Grzybová 5/3, Niedžwiedžová, Gegaová, Zychová po 4, Kulwiňská 3, Kocelaová, Labudová po 2, Janieszewská 1. Sedmimetrové hody: 6/5 – 4/4. Diváci: 300.

Další utkání: Bělorusko - Slovensko 31:30 (16:17).

,