Momentka z utkání mezi Bystřicí a Karvinou - ilustrační foto

Momentka z utkání mezi Bystřicí a Karvinou - ilustrační foto | foto: Dalibor Glück, MAFRA

Bystřice extraligu házenkářů odmítne. Nesehnala peníze

  • 1
Podle pověstí je Svatý Hostýn místem, kde se stal roku 1241 zázrak. Po modlitbách žízní trpících lidí, kteří se tam skrývali před Tatary, vytryskl nedaleko vrcholu pramen a následná bouře donutila nájezdníky k ústupu. A zřejmě jenom modlitby na nedaleké poutní hoře a zázrak pomůžou házenkářům Bystřice pod Hostýnem, aby získali generálního partnera.

Bez něho totiž letošní vítěz první ligy do nejvyšší soutěže nepůjde. "Pokud se v nejbližších dnech neobjeví kouzelný dědeček v podobě titulárního sponzora, přihlášku do extraligy nepodáme," pronesl předseda klubu Jan Vejrosta.

Bystřice už mezi českou elitou působila, jenže před třemi roky jí dala kvůli nedostatku financí dobrovolně sbohem. "Za tři roky, co jsme extraligu opustili, se ekonomická situace nejen nezlepšila, ale obecně ve sportu zhoršila," podotkl Vejrosta.

Podle jeho propočtů by potřeboval klub navýšit rozpočet minimálně o jeden milion korun. "Dlouho před koncem soutěže jsme tušili, že bychom měli postupovat, takže jsem s předstihem obcházel potencionální partnery, město i kraj," líčil bystřický šéf. A výsledek? "Nikdo neměl zájem," odpověděl Vejrosta.

Posledním termínem, dokdy může Bystřice odeslat na svaz přihlášku, je přitom 31. květen. "Všem v klubu je líto, že se do extraligy nevrátíme," řekl trenér Bohumil Kolář. "Bohužel ale s naším finančním handicapem do extraligy nemůžeme," ví.

Po sportovní stránce by prý ale Bystřice na nejvyšší soutěž stačila. "Ostudu bychom neudělali a hráli okolo desátého místa," tipuje Vejrosta. "Kádr je sice kvalitní, ale úzký, takže by potřeboval doplnit o tři zkušené hráče," podotkl bystřický kouč, jehož celek dokázal zvítězit na jaře devětkrát v řadě.

Debaty o postupu rozdělily mužstvo na dvě poloviny. "Mladí, kteří si extraligu ještě nezahráli, do ní chtějí za každou cenu," prozradil Vejrosta. "Zkušení, kteří ji mají za sebou, to berou pragmaticky." To potvrzuje i kanonýr družstva Rostislav Dobeš, který střílel v extralize branky nejen v Bystřici, ale také v Hranici a v letošní sezoně jako hostující hráč v Zubří.

"Chápu, že mladé kluky to mrzí. Za sebe jsem ale rád, že zůstaneme v první lize," prohodil jedenatřicetiletý Dobeš. "Extraliga je po všech stránkách náročnější. Mám svůj věk a přednější je pro mě zdraví," vyložil svůj postoj.