Barda je kandidátem na místopředsedu IHF

Praha - Česká republika by mohla mít v nejbližší době významné zastoupení v Mezinárodní házenkářské federaci. Bývalý vynikající brankář Dukly Praha a československé reprezentace Michal Barda patří mezi kandidáty na post místopředsedy asociace. Volba se uskuteční v egyptském letovisku El Gouna při kongresu IHF.

Vedle Bardy jsou dalšími adepty na viceprezidentské křeslo Raymond Hahn z Francie, Ulrich Strombach z Německa a bývalý předseda EHF Staffan Holmqvist, který tuto funkci dosud zastával.

Uznávaný švédský diplomat však spolu s Egypťanem Hassanem Moustafou kandiduje i na post předsedy. Pokud by neuspěl, je pravděpodobné, že ho evropské země znovu prosadí na místopředsednickou funkci.

"Funguje to jako každé jiné volby, částečně politicky, částečně věcně odborně. Bude záležet na strategii Evropy a hlavně, jak dopadne první hlasování - volba předsedy," řekl ČTK Barda, dosud člen trenérsko-metodické komise IHF.

"Pokud by prošel Holmqvist na nejvyšší post, tak je záležitost otevřená, ale myslím, že Mustafa si v domácím prostředí své znovuzvolení ujít nenechá," dodal Barda.

Na kongresu půjde i o další posty včetně předsedů komisí. V Egyptě budou zástupci více než 130 národních federací vedle voleb řešit také úpravy stanov a pravidel, boj proti dopingu či pořadatelství tří mládežnických světových šampionátů v letech 2006-2008.