Rehabilitační stroj Huber, pomocník golfisty.

Rehabilitační stroj Huber, pomocník golfisty. | foto: Miracle

Stroj, určený k rehabilitaci a posilování, může pomoci i jako trenér

Tělo, unavené sportem, řekne dost ve chvíli, kdy to jeho majitel nejméně čeká. Trénink je pak na chvíli nutné vyměnit za rehabilitaci. K tomu, aby její doba byla co nejkratší, pomáhají různé stroje a přístroje. Mezi takové patří i Huber. Pro tělo golfisty jako dělaný.

Však všestranně využitelné zařízení vytvořil sám golfista David Leadbetter. Přišel na to, jak pomoci s posilováním jednostranně namáhaných svalů, hluboko uložených podél páteře. Stroj zlepšuje pohyb kloubů a pohybovou koordinaci.

Větší uplatnění ale najde tam, kde už k nějakému poškození došlo. Různé naprogramování zatěžuje pouze cílové svaly pod přesným úhlem a se zátěží přímo určenou k rehabilitaci. Zabraňuje tak špatnému pohybu, případně dalšímu ublížení. Stimuluje mikropohyby a obratlová spojení, obnovuje rovnováhu.

Velkou výhodou Huberu je to, že odbornou obsluhou lze přizpůsobit cvičební program motorickému vývoji jedince. Ten stojí na balanční plošině. Tato pohyblivá podložka je nastavitelná co do rozsahu, rychlosti i směru otáčení.

Rehabilitační stroj Huber, pomocník golfisty.

Ergonomické rukojeti posilují svaly, zvyšují sílu, zlepšují držení těla. Jsou na nich umístěné senzory, zaznamenávající vyrovnávací pohyby. Zároveň poskytují i zpětnou kontrolu pohybů na barevném světelném displeji.

Za pomoci pohyblivého sloupku (scan efekt) lze posilovat několik svalových skupin při jediném druhu cvičení.

Zároveň se stroj dá použít i jako virtuální trenér. Krok za krokem provází cvičebním programem a umožňuje pracovat na vybraných svalových skupinách. Nabídka obsahuje rehabilitační programy po ortopedických operacích a pro jednostranně zatížené sportovce, což golfisté bývají.

Není nutné nechat dojít zdravotní stav tak daleko. Jednostrannému zatížení je možné předejít prevencí, třeba právě pravidelnou relaxací na Huberu po náročném dni na hřišti.