Švédská golfistka Anna Nordqvistová na Solheim Cupu

Švédská golfistka Anna Nordqvistová na Solheim Cupu | foto: AP

Evropské golfistky po prvním dnu vedou Solheim Cup o tři body

  • 1
Evropské golfistky mají po prvním dnu Solheim Cupu tříbodový náskok. Obhájkyně vítězství vedou v Toledu nad domácími Američankami 5,5:2,5. O dva body Evropy se v úvodních dvouhrách zasloužily ve formě hrající Švédka Anna Nordqvistová a debutantka Matilda Castrenová z Finska. Nejprve porazily Austin Ernstovou a Danielle Kangovou a poté i Brittany Altomareovou a Lexi Thompsonovou.

O překvapivý bod pro Evropu se postaraly Angličanka Mel Reidová s další novickou v týmu Leonou Maguireovou, které porazily světovou jedničku Nelly Kordovou s její sestrou Jessicou. „Každý nás odepisoval. Lepší premiéru jsem si nemohla přát,“ zářila Maguireová.

Olympijská vítězka Nelly Kordová odpoledne nastoupila s Ally Ewingovou a vyhrály, ale zápas přinesl kontroverzi. Na třináctce těsně nespadl Kordové pat do eaglu, ale Madeleine Sagströmová ho poslala Američance zpět podle rozhodčích brzy a týmu USA eagle přiřkli.

„Míček by do jamky nikdy nespadl,“ řekla Švédka Sagströmová, proč hodila míček Kordové, což se při jamkovce dělá v momentu, kdy soupeřka uzná, že pat už je snadný. „I když není v jamce, musí se čekat deset vteřin,“ uvedli rozhodčí, že Sagströmová byl o tři vteřiny rychlejší.

Americká dvojice souboj vyhrála právě o ránu z třináctky. „Uvědomují si rozhodčí, jak neuvěřitelně hloupě teď golf vypadá?“ uvedl Thomas Björn, kapitán Evropy pro mužský Ryder Cup.

V neděli jsou na hřišti v klubu Inverness na pořadu znovu čtyřhry a v podělí vyvrcholí 17. ročník soutěže dvanácti dvouhrami.

,
Témata: Nelly Kordová