Tenhle míč je pro Terezu ztracen, přestože na něj vidí. Za vysoký plot se nedostane a balon musí nahradit.

Tenhle míč je pro Terezu ztracen, přestože na něj vidí. Za vysoký plot se nedostane a balon musí nahradit. | foto: Martin Kabát

Seriál o golfových pravidlech - díl XI. Nahrazený míč

  • 3
Někdy jsou golfová pravidla šibalská. Tak třeba se zdá nad slunce jasné ustanovení, že hráč musí zahrát do jamky míč, který odehrál z odpaliště. Ale kdo se dostane na hřiště, dost často hned při svém prvním pobytu tady zjistí, že ne vždy to jde.

Výjimky, které potvrzují pravidlo, jsou: ztracený míč, míč ve vodě, nezpůsobilý míč, míč mimo hřiště. No ano, z pozice za plotem v blízké zahradě, takový balon jde dostat zpět velmi těžko.

Když taková situace nastane, hráč míč nahradí. Nový míč se stává míčem ve hře. To platí bez ohledu na to, s jakými sankcemi to je spojeno. A sankce jsou, tedy s výjimkou oprávněného nahrazení nezpůsobilého míče.

Existuje i neoprávněné nahrazení míče jiným míčkem. I tento se stane míčem ve hře, jen to stojí hráče dvě trestné rány. V jamkovce ztrácí jamku, pokud míč skutečně odehraje. Pokud ještě neodehrál a chybu napraví, je to beztrestné.

Jak se to může stát? Někdy to nemusí být úmysl, ale nedbalost: hráč označí místo a zvedne míč, který překáží ve hře jinému (na greenu je to běžný postup), dá míč do kapsy, kde jich má víc, pak v zápalu hry vytáhne jiný míč a nevšimne si záměny. Rázem má neoprávněné nahrazení a dvě trestné.

Seriál o golfových pravidlech - záměna míče (neoprávněné nahrazení).

Od vodní překážky se míč hraje s jednou trestnou podle příslušných pravidel, která vymezují, jak se to smí provést.

Místo ztraceného míče se hraje nový míč s jednou trestnou zásadně z místa, odkud byl ten ztracený zahrán – pokud to bylo z odpaliště, hraje se kdekoli z odpaliště a může se použít týčko, jako by se znovu začínalo, jen to najednou není první, ale třetí rána.

(Fotografie byly pořízeny v areálu golfového driving range Rohanský ostrov v Praze.)