NAZDÁREK. Rory McIlroy se do všeho hrne naplno. A začátek Masters mu vyšel, na první devítce zahrál sérii tří birdie za sebou, takže svůj oblíbený kontakt s publikem navázal rád.

NAZDÁREK. Rory McIlroy se do všeho hrne naplno. A začátek Masters mu vyšel, na první devítce zahrál sérii tří birdie za sebou, takže svůj oblíbený kontakt s publikem navázal rád. | foto: AP

První kolo Masters: McIlroy a Quirós ve vedení, Čejka začal solidně

  • 5
Evropské duo dvou rozdílných hráčů se usadilo v čele amerického Masters. Severior Rory McIlroy a Španěl Álvaro Quirós zahráli 65 ran (sedm pod par) a vytvořili si mírný náskok na zbytek devětadevadesátičlenného startovního pole.

McIlroy už byl dávno v klubovně, když se na něj jeho spolulídr začal dotahovat. Jednadvacetiletý mladík se vyvaroval byť jen jediného bogey a jedno ze svých sedmi birdie zapsal dokonce za jedenácté jamce, kde začíná obávaný úsek hřiště Amen Corner.

"Odvedl jsem dobrou práci," pochválil sám sebe jednadvacetiletý golfista. "Hrál jsem chytře, držel jsem se na pozicích, ze kterých se dalo skórovat. Dařila se mi hra železy," dodal McIlroy.

Quirós byl nasazen do posledního flightu mezi "ranaře". Délka ran (pokud byly přesné) ve slunečném, jen mírně větrném počasí, platila i na hřišti, jehož některé jamky byly nedávno prodlouženy. Španělovi na čtrnácté jamce sice uteklo jedno bogey, ale skvělým finišem vyrovnal McIlroye. 

Na třetím místě se usadilo korejské duo Jang Jong-un, Čche Kjong-ču se ztrátou dvou úderů.

Německý profesionál českého původu Alex Čejka skončil v paru. Na druhé devítce dvojicí birdie napravil double bogey z jamky číslo 9. Figuruje na jedenatřicáté pozici.

KLASICKÁ KOMBINACE. Voda, magnólie a Augusta patří k sobě - v dějišti Masters panovalo hezké počasí.

Stejný výsledek jako Čejka zahrál například i Lee Westwood, světová dvojka z Anglie. O jednu ránu lépe je na tom po úvodním dnu Tiger Woods. V jeho skórkartě jsou dvě bogey a tři birdie, Američan vlažným výkonem nijak neoslnil.

"Dal jsem tolik nádherných puttů, tolik nádherných puttů," řekl Woods a bylo to stýskání, protože většina neskončila, kde měl, totiž v jamce. "Jinak bych byl tam co Rory," dodal Američan. dělí se o 24. místo

Jeho krajan a obhájce titulu Phil Mickelson je s bilancí -2 na děleném čtrnáctém.

Recept na podmínky hřiště v Augusta National Golf Clubu nedokázal nalézt Martin Kaymer. Světový hráč číslo jedna na Masters dosud nikdy neprošel cutem a vypadá to, že v tomto ročníku dopadne stejně. Se skóre +6 mu patří pozice v nejspodnějších částech výsledkové listiny.

"Jsou zkrátka hřiště, která vám sedí, a jiná, která ne. Naneštěstí se tak velký turnaj hraje zrovna tady, kde mi to nesedí. Je to veliké zklamání," uvedl Němec.

Masters - pořadí po 1. kole

Par 72: 1. McIlroy (S. Irs.) a Quirós (Šp.) oba 65 (-7), 3. Jang Jong-un a Čche Kjong-ču (oba Kor.) oba 67 (-5), 5. Kuchar a Barnes (oba USA) oba 68 (-4). Další pořadí mj.: 13. Mickelson 70 (-2), 23. Woods (oba USA) 71 (-1), 32. Čejka 72 (E), 93. Kaymer (oba Něm.) 78 (+6).