Paul Goydos, druhé kolo John Deere Classic 2010.

Paul Goydos, druhé kolo John Deere Classic 2010. | foto: AP

Přichází turnaj golfových rekordů na hřišti historických událostí

  • 0
Turnaj John Deere Classic je pro jedny příležitostí rozehrát se před britským The Open, pro druhé zase poslední příležitostí, jak se na třetí major sezony kvalifikovat. I když většina nejlepších hráčů buď odpočívá, nebo odjela za aklimatizací do Británie.

Historie turnaje započala v roce 1971, kdy si jeden z byznysmenů v Davenportu řekl, že by nebylo zlé mít turnaj PGA právě v tomto městě. Zrodilo se tedy klání s názvem Quad City Open, který zůstal ve zmiňovaném městě do roku 1974.

Od roku 2000 se hraje na hřišti TPC Deere Run v Silvisu v Illinois. Zdejší hřiště vidělo v minulém roce vítězství Steva Strickera, který dokázal obhájit titul z roku 2009.

Vzhledem k tomu, že turnaj se hraje týden před britským The Open Golf Championship, nečeká se zde prakticky nikdy žádná excelentní společnost nejlepších hráčů. Letos pozvání do Silvisu přijali jen dva z top 10 oficiálního světového žebříčku – Steve Stricker (5.) a Australan Jason Day (7.).

Oba budou rozhodně patřit k největším favoritům, i když o něco víc nejspíš Stricker. Ten si loni odvezl 792 tisíc dolarů a i letos bude pošilhávat po stejně vysoké vítězné prémii z celkové dotace 4,4 milionu USD.

Loňský rok byl v historii turnaje zajímavý hned dvěma událostmi. Jednak zde Stricker utvořil turnajový rekord s výsledným skóre mínus 26. A aby toho nebylo málo, fantastickým výkonem se blýskl Paul Goydos – hned v prvním kole zahrál jako čtvrtý hráč na US PGA Tour magických 59 ran.

Ostatně turnaj se už zapsal do podvědomí golfových fanoušků o několik let zpátky – přesně v roce 2005. To tady totiž startovala americká vycházející hvězda Michelle Wieová. Desítky tisíc fanoušků se přišly podívat na její souboj s muži. Bojovala statečně, ale nakonec o jedinou ránu neprošla cutem.

V tomtéž roce zvítězil na "traktorovém" turnaji Sean O´Hair a kvalifikoval se tím na The Open v St. Andrews. I díky tomuto skvělém výsledku dostal v závěru roku titul Nováček roku na US PGA Tour.

Golfové hřiště TPC Deere Run designoval někdejší hráč PGA Tour D.A. Weibring. Má délku 7 257 yardů (cca 6400 metrů) a par 71. Na hráče zde čeká 78 bunkerů a tři vodní překážky, které přijdou do hry na pěti jamkách. Ovšem z výsledků minulých ročníků vyplývá, že se zde dají zahrát opravdu excelentní čísla.