Stanislav Pros, Čeladná

Stanislav Pros, Čeladná | foto: Jaroslav Ožana, MF DNES

Ročník 2011 nebyl poslední, věří šéf z Čeladné. A už chystá příští

  • 8
Už je to definitivní. Letošní čtvrtý ročník golfového turnaje Czech Open ze série European PGA Tour se v Čeladné konat nebude. Po čtvrtečním jednání na ústředí European PGA s jejím šéfem Keithem Watersem to oznámil majitel čeladenského golfového resortu Stanislav Pros, který s Alešem Buksou spoluvlastní licenci na pořádání turnaje.

"Nepodařilo se nám zajistit titulárního sponzora. Ovšem tlak na to, abychom našli nějaké řešení na pořádání turnaje, byl velký. Navrhovali třeba snížení prize money," prozradil Stanislav Pros. "Řekl jsem tam, že už jsme letošní ročník víceméně uzavřeli a nechceme se k tomu ani vracet. Raději bychom chtěli začít pracovat na příštím roce," podotkl Pros.

Na prvním ročníku Czech Open se hrálo o 2 miliony eur, loni o 1,5 milionu. A v kalendáři European PGA Tour jsou turnaje s dotací 700 tisíc eur. Proč jste nepřistoupili na snížení hráčských odměn?
V Evropě jsou turnaje i za 500 tisíc eur. A do toho nás European PGA tlačila. Ale my jsme si říkali, že už sám o sobě je náš srpnový termín dost nešťastný a kdyby byly takové odměny, tak to bude turnaj neznámých hráčů (turnaj se měl konat od 16. do 19. srpna, týden po prestižním US PGA Championship v USA). A dohodli jsme se, že než dělat něco takového, bude lepší podržet si jakousi rezervu. I tak to totiž stojí peníze. A ne malé.

A nemůžete při zrušení jednoho ročníku turnaje přijít o licenci, která má trvání deset let?
V okamžiku, kdy turnaj neuděláme, tak propadne. Ale to neplatí pro letošek. Budeme podepisovat dodatek ke stávající smlouvě, ve kterém bude, že proč byl letošní rok vypuštěn, ale že pro příští rok se zavazujeme s takovými a takovými sankcemi turnaj uspořádat.

Věříte tedy, že se vám podaří Czech Open zachránit pro další léta?
Věříme, že ročník 2011 a loňské vítězství Olivera Fishera nebyly loučením Čeladné a Česka s European PGA Tour. A máme dvě želízka v ohni. Jednáme se společností, která má zájem s turnajem spojit své jméno minimálně na tři roky počínaje rokem 2013. Jedním z cílů tohoto potenciálního sponzora je představit na turnaji hráče z předních míst světového žebříčku. A rozhodnutí by mělo padnout do konce června. Ve hře je i další potenciální partner, ten by se měl vyjádřit do konce července.

Zmínil jste, že případný sponzor má zájem na tom přivést do Čeladné hráče z nejužší světové špičky. Jak je to náročné?
Když sponzor řekne, že tu chce Roryho McIlroye, tak ten je k mání za 250 až 300 tisíc eur. Ovšem jestli bude po Championship v Americe, tak tu McIlroy bude působit unaveně jako loni Jiménez.

Dá se vůbec vyjednat jiný termín turnaje? Kalendář European PGA je přece plný.
Je to o jednání. Máme představu, že by se ten turnaj někam posunul, buď do září, nebo do června. Vymyšlené jsou tři varianty a chceme, aby byl v evropské šňůře, aby nenavazoval na turnaj hraný v Americe. Aby přejezd byl jednodušší.