Greg Norman

Greg Norman | foto: Profimedia.cz

Saúdské peníze proti americkému „monopolu“. Golfová bitva bez holí

  • 0
PGA Tour je nejlukrativnější sérií golfového světa. Ale nyní čelí konkurenci. Její vedení odmítlo žádost některých hráčů, aby mohli startovat na prvním turnaji nové tour LIV Golf v Londýně. Projekt financovaný ze Saúdské Arábie láká na mimořádné prize money, nicméně první turnaj s začátkem 9. června se kryje s Canadian Open v Torontu spadajícím pod PGA Tour.

Představitelé elitní americké série už dříve uvedli, že v případě účasti v konkurenčním projektu hrozí hráčům disciplinární postihy. 

„Podle našich pravidel nejsou členové Tour oprávnění zúčastnit se turnaje Saudi Golf League v Londýně. Coby členská organizace věříme, že je to nejlepší rozhodnutí pro PGA Tour a její hráče,“ uvedl viceprezident PGA Tour Tyler Dennis.

K hráčům, kteří jsou s novou sérií spojováni, patří hvězdy Phil Mickelson, Sergio García a Lee Westwood. 

Šéfem LIV je bývalá světová jednička Greg Norman, jenž obviňuje PGA Tour z monopolního chování. „Žádná tour na tomto světě nemůže vlastnit golf. Třiapadesát let tu funguje monopol,“ uvedl vítěz British Open z let 1986 a 1993.

Každý z turnajů série LIV by měl mít dotaci kolem 25 milionů dolarů, byl by tak lukrativnější než nejlépe dotovaný turnaj PGA Tour.

,