Hennie Otto

Hennie Otto | foto: Profimedia.cz

Ottovy šťastné dvojky. Jihoafrický golfista vyhrál své národní Open

  • 0
Pětatřicetiletý jihoafrický golfista Hennie Otto hrál tento týden svůj 222. turnaj v rámci European Tour a přetavil ho ve druhý titul v kariéře. V závěru překonal nervozitu a na SA Open porazil Rakušana Wiesbergera o jedinou ránu.

Otto měl ve finálovém kole South African Open náskok tří ran 6 jamek před koncem, ale závěr se pro něj změnil v nečekané drama. Během čtyř jamek ztratil tři rány a jeho náskok se zcela rozplynul.

Zkušený hráč se ale vzpamatoval právě včas, na krátké 17. jamce nového hřiště Serengeti poblíž Johannesburgu si parádně přihrál druhou ranou na green a ze dvou metrů proměnil klíčové birdie.

Na závěrečné jamce pak přidal bezpečný par a o jednu ránu porazil jedno z velkých překvapení letošní sezony, mladého Rakušana Bernda Wiesbergera. Vítěz Italian Open z roku 2008 získal svůj druhý titul na European Tour v kariéře, když nasbíral celkem 14 ran pod par, a odvezl si šek na 158 500 eur.

To ho z 80. místa pořadí Race to Dubai posunul bezpečně do první šedesátky a zaručilo mu to účast v závěrečném prosincovém turnaji sezony Dubai World Championship.

Šestadvacetiletý Wiesberger zahrál nejlepší kolo dne 68 ran a podruhé během letošní senzační sezony vybojoval druhé místo. Loňský účastník nižší Challenge Tour je pouhých pět míst od postupu na Dubai World Championship.

Největší favorité turnaje nakonec neuspěli - domácí Retief Goosen sice po dvou kolech vedl, ale víkend se mu nevydařil a dnešních 73 ran ho srazilo na dělené 6. místo. Pětinásobný vítěz jihoafrického Open Ernie Els skončil po katastrofickém víkendu (76 + 79 ran) až na děleném 69. místě, Angličan Simon Dyson dokonce neprošel cutem.

Konečné pořadí SA Open:
1.H.Otto (Jižní Afrika) - 274 (-14) (70,67,65,72), 2.B.Wiesberger (Rakousko) - 275 (-13), T3.R.McEvoy (Anglie), O.Strydom a T.Aiken (oba JIžní Afrika) - 277 (-11), T6.R.Goosen, T.Fisher jr (oba Jižní Afrika), M.Carlsson (Švédsko) - 278 (-10).

, pro iDNES.cz