Obtížné golfové rány - vysoká rána.

Obtížné golfové rány - vysoká rána. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány - tvarování ran III.: vysoká rána

  • 0
Přehrát stromy, keře, kopce, nebo se jen dostat přes strašidelný bunker u greenu? K tomu se určitě bude hodit umění zahrát vysokou ránu. Profesionální trenér Martin Kovařík tvrdí, že technika není složitá.

Něco jiného je umět se vypořádat s úkolem poslat balon za překážku po psychické stránce. Kdo se bojí, že křoví nepřepálí, bude z něj pravděpodobně o minutu později lovit míček.

V některých situacích navíc nestačí, že míček letí vysoko, ale je potřeba, aby padal kolmo k zemi a rychle si sedl.

Z technického hlediska je klíčem k úspěchu pozice balonu. Praváci si proto v základním postoji umístí míček k levé noze, leváci naopak k noze pravé. Tím se přirozeně zvýší loft hole a zároveň trajektorie rány.

Obtížné golfové rány - vysoká rána.

Míč u přední nohy je předpokladem pro úspěšnou vysokou ránu.

Hrát holí s vyšším loftem úplně ideální není, protože výsledná rána by byla kratší. Balon u přední nohy má ještě jednu výhodu. Hráč trefí míček v okamžiku, kdy hlava hole prošla nejnižším místem oblouku švihu a začala stoupat.

Důležité je také držet hlavu nad míčem o něco déle než obvykle a to jak při švihu k míči tak v impactu. Ve finiši se potom doporučuje vytáhnout ruce vysoko, protože tím golfista potvrdí záměr hrát ránu s vysokou trajektorií.

Obtížné golfové rány - vysoká rána.

Zejména začátečníci a hráči s vyšším handicapem by si měli dát pozor, aby míčku takzvaně nepomáhali do vzduchu, protože by ránu buď podebrali nebo topnuli. I topnutá rána může s trochou štěstí proletět větvemi, jen je otázka, jak daleko.

3 tipy, jak zahrát vysokou ránu

1) Míček je v základním postoji u přední nohy.
2) Hlava zůstává nad míčkem déle než obvykle.
3) Ruce jsou ve finiši vysoko.

Obtížné golfové rány - vysoká rána.

Vysoká rána je dobře zahraná při zvednutí rukou po prošvihu víc do výšky.