Golf ve větru.

Golf ve větru. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány - hra ve větru

  • 0
Tvarování ran je možné i v nepříznivých klimatických podmínkách. Profesionální trenér Martin Kovařík upozorňuje na nejčastější případy, kdy do hry zasáhne vítr.

Na hřištích, kde fouká, je vítr vždycky ve hře. Trajektorii rány ovlivňuje mnohem víc, než by se na první pohled mohlo zdát. Na některých jamkách může představovat rozdíl dvou holí, na jiných odnese rovnou ránu do lesa.

Proto je důležité včas zjistit, jakým směrem a jak intenzivně fouká. Golfista by měl během hry například sledovat, jak se třepotá praporek na greenu, jakým směrem se ohýbají špičky stromů a "solit trávu", aby ho na hřišti vítr nezaskočil.

Může se totiž stát, že odpaliště je kryté stromy, kde nefouká, ale na otevřeném greenu už vítr do hry zasáhne. Když fouká protivítr, jednou z možností je zahrát punch (předchozí díl seriálu).

Druhou možností je vzít delší hůl, například šestku místo sedmičky. Ta vyrovná rozdíl, o který vítr jamku zkrátí. Pokud fouká vítr hráči do zad, musí sáhnout do bagu naopak pro kratší hůl, aby nepřestřelil.

Golf ve větru.Golf ve větru.

Při bočním větru golfista musí mířit tak, aby mu vítr odnesl míček k cíli. I v tomto případě se nabízejí dvě možnosti. První je zahrát míček s boční rotací.

Pokud fouká vítr zleva doprava, ideální je zahrát draw, pokud fouká opačně, tak fade.

Kdo tvarovat rány neumí, při větru foukajícím zprava doleva míří vpravo od cíle a při větru zleva doprava zase vlevo od cíle. Jen tak má míček šanci skončit tam, kde skončit má.

Ve všech případech je ale bezpečnější hrát nízké rány, protože čím je rána vyšší, tím spíš si vítr s míčkem pohraje.

Za větrného počasí je těžší odhadnout vzdálenost, nepředvídatelná může být i nečekaná změna směru rány. Někteří hráči mají při silném větru problém udržet stabilitu, proto se v každém případě vyplatí zaujmout širší postoj. A sebrat tak větru trochu vítr z plachet.

4 tipy, jak hrát ve větru

Když fouká protivítr: delší hůl nebo punch
Když fouká vítr hráči do zad: kratší hůl
Když fouká vítr zprava doleva: fade nebo mířit vpravo od cíle
Když fouká vítr zleva doprava: draw nebo mířit vlevo od cíle

(Fotografie byly pořízeny na hřišti Prácheňského golfového klubu v Kestřanech u Písku.)


Témata: Klinika