Historie a tradice jsou v East Lake Golf Clubu snad na každém kroku.

Historie a tradice jsou v East Lake Golf Clubu snad na každém kroku. | foto: eastlakegolfclub.com

O vítězi PGA Tour se rozhodne v East Lake, muzeu nejslavnějšího amatéra

  • 0
Hřiště East Lake Golf Clubu bylo ještě před třiceti lety těsně před krachem, poté se místní složili a udělali z něj domov amerického meziválečného golfu. A je také tradičním dějištěm finálového turnaje PGA Tour.

East Lake Golf Club v Atlantě má stoletou historii a je spojen s jedním z největších jmen golfu - Robert Tyre Jones Jr., známý jako Bobby Jones. Výstavba začala v roce 1904, hřiště bylo slavnostně otevřeno v červenci 1908. A tehdy poprvé se na něm objevil i šestiletý Bobby, kterého pyšně přivedl jeho otec, jeden ze členů klubu.

Z věčně nemocného kluka nakonec vyrostl golfista, který jako jediný dokázal získat GrandSlam, vítězství všech čtyř major turnajů v roce. Bylo tomu tak v roce 1930, kdy ještě nebylo Masters a mezi majory se počítaly britské a americké openy a amatérské šampionáty stejných zemí.

Bobby Jones: Stroke of Genius

O životě Bobbyho Jonese byl natočen i film Bobby Jones: Stroke of Genius.

V osmdesátých letech hřiště stálo před krachem. Lidé z okolí však založili nadaci, která měla na počest Bobbyho Jonese hřiště zachránit. Nakonec se podařilo shromáždit osmnáct milionů dolarů a architekt Rees Jones se mohl pustit do práce. Oprášil dobové fotografie, aby podle nich upravil jamky, při opravě klubovny se vycházelo z plánů z roku 1926. Ze hřiště se tak stalo de facto muzeum Bobbyho Jonese a golfu meziválečného období. I nyní výtěžky z turnajů a další příjmy putují na zlepšování East Lake a přilehlého okolí.

East Lake Golf Club, klubovna

East Lake Golf Club prošel velkými opravami v devadesátých letech, poslední velké změny se konaly před dvěma lety. Tehdy se například na nové části klubovny, která je takřka k nerozeznání od staré, vyměňovala střecha.

V East Lake začínalo svou kariéru hned několik známých hráčů. V současnosti je nejznámějším členem klubu Stewart Cink. Letos si v East Lake nezahraje, ve FedEx Cupu skončil na 38. místě.

Třicítka hráčů bude mít před sebou čtyři kola na hřišti, které má obvykle par 72 a je dlouhé 6 490 metrů. Pro Tour Championship je par snížen na 70, aby hřiště bylo ještě těžší.

Hned několik jamek stojí za povšimnutí. Nejslavnější je pravděpodobně tříparová šestka. Jedná se o jednu z prvních ostrovních jamek v Americe. Je vlastně jedno, kde na greenu bude navrtána jamka, voda vždy spolkne několik míčků.

Ještě těžší však je předchozí jamka. Ač měří 475 metrů, pro Tour Championship z ní bude čtyřpar. Loni šlo o vůbec nejtěžší jamku, když za čtyři dny měla na pětipar velmi neobvyklou bilanci žádný eagle, 4 birdie, 79 parů, 35 bogey, 1 double bogey a jeden ještě horší výkon.

East Lake Golf Club

Šestá jamka East Lake Golf Clubu patří mezi nejstarší ostrovní jamky v USA.

Finálová jamka finálového turnaje sezony není žádný pětipar, jak bývá časté na jiných akcích. Osmnáctka v East Lake je s délkou lehce přes 200 metrů největším tříparem. Hlubší bunkery po obou stranách mohou ve spojení se špatným počasím pořádně zatopit.

Boj třicítky nejlepších hráčů o "dvojí" peníze začne ve čtvrtek. Vítěz turnaje dostane šek na 1,35 milionu dolarů, celkový vítěz FedEx Cupu pak celých deset milionů. Finále play-off mohou čeští diváci sledovat každý hrací den ve večerních hodinách na ČT4 Sport.