Jubilejní díl Klíče k českým golfovým hřištím se křtil stylově skotskou whisky.

Jubilejní díl Klíče k českým golfovým hřištím se křtil stylově skotskou whisky. | foto: Martin Kabát

„Necpěte se na platíčko“ a čtěte pozorně golfový Klíč

Tady je druhá rána přes vodu moc riskantní. Když je jamka navrtaná vlevo, obtížnost přihrávky se výrazně zvyšuje. Takové rady, a stovky dalších, přímo vyhledávají pravidelní čtenáři Klíče k českým golfovým hřištím. Včera byl v pražském Erpetu pokřtěn desátý díl této první tuzemské "učebnice golfové taktiky".

Kdo neví, oč v ní jde, slovo učebnice by ho nemělo poplašit. Kvalitně vypravená vázaná kniha je zároveň "čtením s obrázky". Ač obsahuje především rady, špičkoví domácí profesionálové je dávají důvěrně známým jazykem, jaký si brzy osvojí každý golfista, aniž by se mu musel učit. A rozkreslením každé jamky na celou tiskovou stranu je kritérium moderní pedagogiky - názornost - vrchovatě naplněno.

Hlavní sestavovatelka a autorka Daniela Gaudlová se vydávání Klíče věnuje už deset let. "V začátcích jsem musela trenéry ke spolupráci přesvědčit. Dnes už o ni mají zájem, je to jejich propagace. Každý má jiný styl a já je v knížce nechávám mluvit jejich jazykem," říká o nejdůležitější složce knihy.

hřiště 10. dílu

Zbraslav
Beroun
Kestřany
Ostravice
Benátky nad Jizerou
Molitorov
Botanika

Podle způsobu, jakým profesionálové podávají svůj výklad a rozbor, se dá odhadnout i styl jejich výuky golfu. Proto četba může pomoci v rozhodování, u kterého si zaplatit kurz a tréninkové lekce.

Desátý díl má i speciálního hosta. Na Zbraslav v něm zve Alex Čejka, jenž design svého prvního hřiště připravil právě pro nový pražský links. "Hrajte hlavou, necpěte se na platíčko k fangli za každou cenu," radí svým nezaměnitelným vyjadřovacím způsobem německý profesionál českého původu a ty, kdož letos jeho hřiště okusili, pro příští sezony varuje: "Až greeny dozrají a oholí se, budou doslova brutální."

Křest X. dílu Klíče k českým golfovým hřištím.

Golfová hřiště vznikají v republice značným tempem, takže Gaudlovic rodinný autorský kolektiv se může chystat do druhé dekády jejich rozklíčovávání. "Profesionálové, které jsem oslovila na začátku, znali devět hřišť, která byli zvyklí objíždět. Nejtěžší byl proto druhý díl, protože museli vyrazit na ta, která neznali," ohlíží se Daniela Gaudlová.

Jeden z kmotrů nové publikace Karel Vopička na příkladu Klíče ilustroval desetiletý rozvoj českého golfu a troufl si předpovědět: "Když jsem dělal úvod k prvnímu dílu, hřišť bylo něco kolem dvacítky a golfistů deset tisíc. Věřím, že až se bude dělat dvacítka, bude jich sto tisíc."