Mezinárodní souhvězdí Ballantines Championship (zleva): Dustin Johnson, Ian Poulter, Jang Jong-un, Lee Westwood, Miguel Ángel Jiménez.

Mezinárodní souhvězdí Ballantines Championship (zleva): Dustin Johnson, Ian Poulter, Jang Jong-un, Lee Westwood, Miguel Ángel Jiménez. | foto: AP

Montgomerie vyzval Američany: přijeďte do Evropy a vůbec, cestujte víc

  • 3
Amerika si těžko zvyká na to, že svět golfu se za rok a půl zcela proměnil. A její pokořitel Colin Montgomerie teď vyzval americké golfisty: cestujte víc do zahraničí, jinak nikdo z vás nebude světovou jedničkou. Jako by na důkaz jeho slov startuje Dustin Johnson v Jižní Koreji, zatímco na americké půdě začíná další z hůře obsazených dílů US PGA Tour.

Nejvýše postavení hráči Spojených států ve světovém žebříčku si akce vybírají. Phil Mickelson měl napilno začátkem roku a teď se věnuje rodině, Tiger Woods ke kalendáři vždy přistupoval selektivně a teď je navíc zraněn.

První major sezony vyhrál Jihoafričan Charl Schwartzel, o post nejlepšího hráče světa se přetahují Evropané. "Je pravda, že Lee Westwood coby světová jednička nikdy nevyhrál major, ale v ženském tenise je situace stejná," obhajoval osmatřicetiletého golfistu Montgomerie, kapitán evropského rydercupového týmu, který loni v říjnu porazil USA.

Názor, že když světová jednička nemá na kontě vítězství na turnaji velké čtyřky, hodnotu samotného bodovacího systému devalvuje, přicházejí hlavně z Ameriky. Tam se však poté, co Woods vyklidil pozice, nenašel hráč, který by ho nahradil.

Montgomerie uznává kvality zámořských golfistů, podle něj ale volí špatnou taktiku, když za celý rok neopustí svůj kontinent.

"Tiger vždycky cestoval po světě, byl globálním hráčem. Phila jsme v minulých letech vídávali na European Tour i na Dálném Východě nebo v Arábii. To byli Američané, kteří dominovali v uplynulých deseti letech, takže na co si Američané vlastně stěžují?" vzkázal Skot ze své vlasti.

Evropská série hledá v zimních měsících spojenectví v Africe a Asii. Mnozí přední hráči v tomto týdnu startují spolu s Američanem Johnsonem na Ballantines Championship v korejském Ičchonu. I Westwood, jenž se vrátil na post světové jedničky před týdnem díky výhře v Indonésii.

Ve stejné fázi útočil v Jižní Karolíně na post světové jedničky také Luke Donald. Byl to tento další Angličan, kdo se postaral o vzruch na The Heritage, ačkoli v play-off jej porazil Američan Brandt Snedeker.

Je to další z řady "mužů jednoho turnaje". Takových hráčů USA vyhrálo některý z tamních letošních turnajů víc, ale žádný nedokázal přidat dost dalších dobrých výsledků, aby se posunul výrazněji výš také ve světovém žebříčku. Naopak Steve Stricker i Matt Kuchar zůstávají bez výrazného výsledku a pokud se nezlepší, vypadnou také oni z top 10.

Nadcházející Zurich Classic tak vlastně ve startovním poli nemá žádnou opravdovou domácí golfovou hvězdu. Montgomerie má pro Ameriku nabídku. "BMW PGA Championship je otevřený pro 50 nejlepších golfistů na světě. Jestli se tedy Američanů tolik starají o světový žebříček, proč nepřijedou?" poslal za Atlantik výzvu a pozvání na klasické hřiště ve Wentworthu.