Graeme McDowell (vlevo) a Rory McIlroy byli před turnajem v dobré náladě. Dnes jim vydržela.

Graeme McDowell (vlevo) a Rory McIlroy byli před turnajem v dobré náladě. Dnes jim vydržela. | foto: AP

Irové naprosto ovládli první den Světového poháru

  • 0
"Rachot", jaký spustila dvojice Graeme McDowell, Rory McIlroy na ostatní dvojice v prvním kole Světového poháru, byl tak silný, že na něj nikdo dlouho nezapomene. Dvojice, reprezentující Irsko, zahrála dnes v areálu Mission Hills na jihu Číny čtrnáct ran pod par. Hrálo se ve formátu fourball a lídři jen na pěti jamkách z osmnácti neodečítali skóre do mínusu.

Před druhými Argentinci mají oba hráči ze severní části ostrova, Ulsteru, náskok tří úderů. Třetí jsou o další ránu zpět Japonci, zatímco obhájci titulu Švédové (-8) se dělí o čtvrtou pozici a ambiciozní Angličané (-6) o desátou. Stejně jako oni hrají také golfisté Německa, reprezentovaní párem Martin Kaymer, Alex Čejka.

Kvalita startovního pole, čítajícího osmadvacet dvojic, je značná. Nejhorším výsledkem je -3 a překvapivě ho spolu s Chilany a Pákistánci zahráli také Skotové a Španělé.

světový pohár - po 1. kole

Par 72: 1. Irsko (McDowell, McIlroy) 58, 2. Argentina (Echenique, Goya) 61, 3. Japonsko (Fudžita, Imada) 62, 4. Kanada (Anderson, Deleat), Itálie (E. Molinari, F. Molinari), Korea (Wi, Jang) a Švédsko (Karlsson, Stenson) všichni 64.

Irové vyrovnali rekord soutěže ve fourballech. Ozdobou jejich výkonu byl McIlroyův eagle na patnácté pětiparové jamce, na níž je ohromná spousta bunkerů. Druhý hráč nedávno skončené European Tour pak zahrál dvě birdie a jeho spoluhráč přidal další na poslední jamce.

"Doufám, že se Monty díval," žertoval McIlroy na adresu Colina Montgomerieho, kapitána evropského týmu pro Ryder Cup 2010. "Byli jsme schopni zahrát birdie tam, kde to ostatní týmy nedokázaly," doplnil prosté vysvětlení jejich úspěchu. Na většina jamek si birdie šanci vytvořili oba Severní Irové a mnohdy ji oba také proměnili. "Neudělali jsme ani jednu chybu," potvrdil dvacetiletý talent.

Spokojení byli i Argentinci. Bez bogey zahrál první kolo Rafa Echenique. "Byl skvělý a trefil vynikající pat na poslední jamce," pochválil spoluhráče Tano Goya, "zkombinovali jsme opravdu dobré výsledky."