Klubovna Golf Resortu Františkovy Lázně v Hazlově.

Klubovna Golf Resortu Františkovy Lázně v Hazlově. | foto: Martin Kabát

Františkovy Lázně chtějí své golfové hřiště, soud o název zatím prohrávají

  • 1
Golfisté ho znají třeba jako Hazlov, širší veřejnost jako "hřiště Pavla Nedvěda", oficiální název zní Golf Resort Františkovy Lázně. A právě spor o název se posunuje k dalšímu soudnímu přelíčení, kam ho západočeské lázeňské město žene. Chce využít svého jména pro vlastní golfový areál.

Hazlov, ležící v západním cípu republiky, se honosí i jménem slavného člena, držitele Zlatého míče, jenž zde pravidelně pořádá turnaje pod svým jménem: Pavel Nedvěd a přátelé Cup. Fotbalový internacionál a rodák z nedaleké Skalné má domek jen pár kroků odtud.

Golfový Nedvěd Cup - Pavel nedvěd

Poloha krásné osmnáctky je jablkem sváru mezi lázeňským městem a golfovým klubem. Hazlov se nachází několik kilometrů od hranice města Františkovy Lázně. Zdejší radnice chce na městských pozemcích vybudovat vlastní golfový areál a nazvat ho samozřejmě po svém. "Ve hře jsou dvě různé lokality, o vybudování hřiště mají zájem jedna pražská a jedna zahraniční firma. Teď zvažujeme, která nabídka bude pro město výhodnější," říká starosta Ivo Mlátilík.

Vedení Golf Resortu Františkovy Lázně situaci příliš nechápe. Klub totiž požádal o souhlas s používáním názvu města už před více než sedmi lety. Tehdejší rada města odpověděla, že použití jména Františkovy Lázně nemůže nijak omezit. Tedy pokud golfisté nezneužijí znak nebo prapor města. A to se nestalo.

Situace mezi oběma stranami se radikálně změnila po komunálních volbách před třemi lety. Při nich radnici ovládlo Sdružení místních a město začalo žádat, aby golfisté ze svého názvu odstranili sousloví Františkovy Lázně.

To se doposud nestalo, a tak se scházejí u soudu. Kdo vyhrává? Zatím golfisté. "Krajský soud v Plzni žalobu města v plném rozsahu zamítl," informoval po posledním stání Milan Richter z Golf resortu Františkovy Lázně. Spor o název golfového hřiště tím však nekončí. Město se totiž proti verdiktu odvolalo.

Prezident golfového klubu v Hazlově Manfred Nietert podporuje svou obhajobu i tím, že jméno klubu městu nijak neškodí, spíš naopak: "Většina golfistů, kteří přijíždějí ze zahraničí, kromě hřiště navštíví i nedaleké Františkovy Lázně, řada lidí se zde i ubytuje."

Do sporu o název navíc může přijít třetí strana. Název Golf klub Františkovy Lázně totiž používají tamní minigolfisté.