Andrew Dodt, vítěz Avantha Masters 2010

Andrew Dodt, vítěz Avantha Masters 2010 | foto: AP

Dodt byl v pravou chvíli na pravém místě a zažil víkend snů

Získat hrací kartu v prestižní European Tour klasickou cestou je v současné tvrdé konkurenci velmi obtížné, občas se ale povede něco jako zázrak. Australan Andrew Dodt má za sebou příběh jako z pohádky.

Aniž by byl stálým (full) členem série, vyhrál turnaj Avantha Masters v Indii a najednou se před ním otevřely netušené možnosti. Netušené proto, že se na takový turnaj vůbec nemusel dostat.

Čtyřiadvacetiletý rodák z Brisbane se stal profesionálem v roce 2007 a v uplynulých dvou letech byl hráčem Asian Tour. V roce 2008 tam obsadil celkové 43. místo, vloni už byl patnáctý. A před pouhými několika dny se stal takzvaně přidruženým (affiliated membership) členem European Tour.

race to dubai 2010

(v eurech)
1. Schwartzel (JAR)      525 013
2. Kaymer (Něm.)         344 970
3. Karlsson (Švéd.)       308 063
4. Jiménez (Šp.)            300 300
5 Westwood (Angl.)       297 177

Přidružené členství má hlavně pomoci zvednout úroveň série, která chce konkurovat zámořské PGA Tour. Umožňuje špičkovým hráčům z Ameriky (třeba Anthony Kim, Camilo Villegas) hrát o trofej pro vítěze Race to Dubai, přestože nejsou v nabitému rozvrhu schopni odehrát na European Tour požadovaný počet dvanácti turnajů, a tudíž být plnoprávnými členy.

Dodt pochopitelně před několika týdny o Race to Dubai ani nesnil. Ale dokázal být v pravou chvíli na pravém místě - dosáhl na přidružené členství a zužitkoval velmi dobrou formu.

Vítězstvím v Indii získal šek na zhruba 350 tisíc dolarů, což je téměř tolik, kolik vydělal za své dvě úspěšné sezóny na Asian Tour dohromady! Podstatnější je ale dvouletá výjimka (exemption) či jednoduše řečeno dvouletá karta, která s výhrou turnaje European Tour dotovaného alespoň milionem a půl eur automaticky přichází.

Dodt se stal automaticky plnoprávným členem European Tour a bude si muset znovu promyslet svůj rozpis na sezonu. To všechno v době, kdy se většina mladých hráčů z Evropy musí tvrdě probíjet kvalifikační školou či Challenge Tour. A když se jim podaří postoupit, udržet hrací práva pro další sezonu bývá obtížné.

, pro iDNES.cz