Golfové hřiště na francouzském ostrově Ile de Re, zaplavené po větrné bouři Xynthia.

Golfové hřiště na francouzském ostrově Ile de Re, zaplavené po větrné bouři Xynthia. | foto: AP

Bouře Xynthia zasáhla i golfové hřiště na francouzském ostrově

  • 0
Větrná bouře Xynthia, v níž na území Francie zahynulo více než pět desítek osob, poznamenala také golfové hřiště na ostrově Ile de Ré. Ten se nachází v oblasti, nejvíce postižené přírodním živlem.

Ostrov, spojený se známým pobřežním městečkem La Rochelle tříkilometrovým mostem přes mělké moře, žije převážně z turistického průmyslu a lovením ústřic.

Devítijamkové hřiště Trousse Chemisse leží asi půl kilometru od pláže a zaplavila ho částečně slaná voda. Na zatopených fairwajích se usídlilo mořské ptactvo. Škody dosud nebyly vyčísleny.

Vítr, který měl v nárazech až 150 kilometrů v hodině, ničil silnice, domy a další stavby. La Rochelle navštívil francouzský prezident Nicolas Sarkozy a přislíbil pomoc ve výši tří milionů eur (téměř 78 milionů korun).

Bouře Xynthia byla ve Francii nejničivější od roku 1999, kdy byla země zdevastována a zahynulo 92 lidí. Postihla i další země, Belgii, Německo, Španělsko a Portugalsko. Evropská komise je připravena nejvíce postiženým pomoci z Fondu solidarity, který byl vytvořen po záplavách ve střední Evropě (včetně česka) v roce 2002.