Americký golfista dává přednost Evropě

New York - Americký golfista Ben Curtis umí šokovat. V loňském roce triumfoval jako 396. hráč světa na turnaji série "Major" British Open a koncem roku oznámil, že sezonu 2004 hodlá strávit z velké míry na evropské túře. A to má zajištěné právo startu na elitním americkém okruhu! I Tiger Woods se jen nechápavě ptá: "Proč?"

"Prostě cítím, že je to něco, co bych měl jako šampion British Open udělat," svěřil se na internetu šestadvacetiletý rodák z Ohia.

Curtis se loni objevil na starém kontinentu ještě v Paříži na Lancome Trophy a poté v Anglii na World Match Play Championship, kde se mu dostalo obrovských ovací.

Nadaný Američan se účinkování na tučně dotované US PGA Tour úplně nezříká, ale hodlá své úsilí rozdělit, podobně jako třeba Jihoafričané Ernie Els či Retief Goosen, na obě strany Atlantiku.

Curtis si triumfem na Open zajistil pětileté právo startu na americkém okruhu a dokonce desetileté na evropském. Jediné, co musí pro udržení karty udělat, je zaplatit 150 eur a odehrát minimálně jedenáct turnajů ročně. Ben se přitom nedávno oženil, a tak bere svou evropskou anabázi i jako možnost poznat spolu s manželkou svět.