Zažil jsem černější dny, říká Lauda

Milton Keynes - Vyhozený šéf Jaguaru Niky Lauda byl sice rozhodnutím Fordu o ukončení vzájemné spolupráce notně překvapen, ale nedělá z toho žádnou tragedii. Vždyť toho za svou dlouholetou kariéru zažil dost, na Nürburgringu před 26 lety dokonce málem uhořel. "Nejsem otřesený. Formule jedna přináší takováto překvapení, teď přišla řada na mě. Ale už jsem v životě zažil černější dny. Jak se tohle dá porovnat s tím, že se v Thajsku v květnu roku 1991 zřítilo letadlo mé společnosti Lauda Air s 223 lidmi na palubě? Svým způsobem jsem tenkrát umřel s nimi," řekl Niky Lauda.

V rozhovoru pro německý list Blick trojnásobný světový šampion F1 obvinil Brity, kteří šéfují Jaguaru, z politikaření.

"Bylo to čistě politické rozhodnutí. Hrál jsem celou dobu proti Britům v oslabení. Inženýr Tony Purnell, jehož jsem podporoval, stál za mým vyhazovem. Teď je novým šéfem techniků a nechtěl se mnou spolupracovat. Problém je v tom, že nejsem Angličan a nejsem inženýr. Prostě to rozhodnutí musím vzít na vědomí," hovořil Rakušan o důvodu odchodu z funkce šéfa Jaguaru. V oficiálním sdělení stáje totiž stálo, že neměl dostatek technických zkušeností, aby se mohl podílet na rozvoji týmu.

Lauda dostal nabídku dělat konzultanta viceprezidentovi automobilky Ford Richardu Parry-Jonesovi. Automobilka by tak dostála svému závazku zaměstnávat Laudu až do konce příštího roku. Rakušan však na tuto nabídku ještě nekývl. Každopádně z formule jedna ještě odejít nechce.

"Vždycky mě vzrušovaly těžko řešitelné úkoly. Tenhle ale už nedotáhnu do konce. S dvěma novými jezdci, Webberem a Pizzoniou, nás určitě čeká nová éra. Za to jsou ale už zodpovědní jiní," dodal Niky Lauda.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž