POLE POSITION JE MOJE. Sebastian Vettel z Red Bullu se směje, právě zajel nejrychlejší čas v kvalifikaci Velké ceny Malajsie.

POLE POSITION JE MOJE. Sebastian Vettel z Red Bullu se směje, právě zajel nejrychlejší čas v kvalifikaci Velké ceny Malajsie. | foto: AP

Za všechno může KERS, děkoval po kvalifikaci v Malajsii Vettel

  • 9
Co rozhodlo kvalifikaci v Malajsii? KERS! Čtyři písmena, jejichž význam zůstává většině lidí nesledujících závody formule 1 utajen. Red Bull se bez systému obnovení brzdné energie v Austrálii obešel, ale na dlouhých rovinkách v Malajsii vyhrál Sebastian Vettel kvalifikaci jen díky němu. "Bez něj bychom dnes byli za McLarenem," řekl.

Úřadující mistr světa si na malajsijském okruhu Sepang neužíval od první jízdy takovou dominanci, jako předvedl před čtrnácti dny v Austrálii. A co víc, často byl mimo desítku nejlepších. Testoval totiž KERS a hledal další možnosti, jak vyzrát na britské soupeře i podruhé v sezoně. A povedlo se.

Německému piloti stačilo jediné ideální letmé kolo, aby se vyhoupl do čela výsledkové listiny a do té doby v kvalifikaci suverénního Lewise Hamiltona odsunul na druhou příčku. O jednu desetinu vteřiny.

Na úvod sezony v Melbourne najel Vettel na své soupeře na jediném kole téměř vteřinu, o čtrnáct dní později však byla situace zcela jiná. "Jsem opravdu šťastný, že jsem vyhrál. S klukama z McLarenu to bylo ke konci hodně těsné. Rozdíl je o hodně menší než v Austrálii, což ukazuje, jak rychle se mohou věci změnit," uvedl Vettel, který bude v neděli usilovat o čtvrté vítězství za sebou.

Co řekli po kvalifikaci

Lewis Hamilton

"Nemyslím, že bychom měli být zklamaní. Udělali jsme hodně práce a zaslouženě jsme se výrazně zlepšili. Red Bull má sice stále trochu navrch, ale my jsme naši ztrátu už téměř stáhli," uvedl britský jezdec.

Proč se ale McLaren dotáhl na dosah? Podle Vettela v tom není nic zásadního, prostě jen jeho tým neměl ideální den a sešlo se více negativních faktorů. "Nic se neporouchalo, nic se nerozbilo, jen jsme nedokázali prodat, co dokážeme. Občas bylo na dráze trochu moc aut, občas jsem dělal chyby, občas nebyla jízda zcela plynulá. To se stává a není to nic zásadního," vysvětloval jezdec Red Bullu.

Vettel tedy děkoval technikům svého týmu, že dali do auta systém sběru kinetické energie, který mu přidává na rovinkách výkon. A umožnili mu tím zisk dalšího pole position. V historické tabulce se tak se sedmnáctým kvalifikačním vítězstvím dotáhl na trojnásobného mistra světa Jackieho Stewarta.

V tabulce je nyní nejmladší mistr světa na 15. místě a už těsně před ním je Lewis Hamilton, který má pole positions osmnáct. Z aktivních jezdců jsou před ním už jen s dvaceti vítězstvími v kvalifikaci Fernando Alonso a Michael Schumacher. K jeho 68 rekordním triumfům má ovšem zatím hodně daleko.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon