Vzestup Toyoty: Trulli ztratil na Hamiltona dvě tisíciny

Melbourne - Před týdnem v Austrálii hrozil svou rychlostí favoritům závodu, v Malajsii už kroužil na úrovni mclarenů a vybojoval páté místo na startu. "Zatím to je vynikající víkend," radoval se Jarno Trulli z týmu Toyota a to ještě netušil, že si po trestu pro oba jezdce McLarenu polepší na třetí pozici.

Při závodě v Melbourne ukončila jeho snahu o body brzká porucha baterie. V Malajsii si dá Toyota větší pozor.

Trullimu původně chyběly pouhé dvě tisíciny vteřiny, aby se posunul do druhé řady na startovním roštu před lídra šampionátu Hamiltona.

"Teď je třeba vše ohlídat, abych mohl dojet až do cíle. Máme velkou šanci na body," plánoval Ital.

Podle Trulliho udělal nejbohatší tým formule 1 přes zimu výrazný výkonnostní skok a jeho šance jsou výrazně lepší, než tomu bylo v sezoně 2007.

"Dnešní časy ukazují výrazné zlepšení v porovnání s minulým rokem. Konečně můžeme svádět boje se špičkou," dodal kvalifikační specialista Trulli.

Jeho týmový kolega Timo Glock nebyl s autem zdaleka tak spokojený, přesto i on dokázal postoupit do finálové fáze kvalifikace.

"Jsem šťastný, že jsem mezi nejlepšími deseti, ale ani náhodou to pro mě nebyla jednoduchá kvalifikace," řekl Němec.

"V ranním volném tréninku jsem měl konečně z kvalifikačního nastavení auta dobrý pocit, ale odpoledne bylo vše při starém. S autem jsem se pral a obtížně hledal ideální nastavení," vysvětloval.

V prostřední části kvalifikace se mu povedlo alespoň jedno téměř dokonalé kolo, a proto mohl postoupit mezi nejlepších deset. Tam už nestačil.

"Poslední úsek rozhodujícího kola pro postup byl skvělý. Uvidíme, jaké bude v neděli počasí, ale pokud bude sucho, mám strach, jestli se mi podaří dostat z pneumatik maximální výkon. Pokud bych dokázal bodovat, budu maximálně spokojen," dodal loňský šampion série GP2. 

Piloti Kamui Kobajaší (vlevo), Jarno Trulli (uprostřed) a Timo Glock s novým monopostem Toyota.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž