Vítěz z Brna i Dakaru v Africe skončil

Ghadames - Francouzský všeuměl Jean-Louis Schlesser, který jel i jeden závod formule 1 a český divák si jej může pamatovat jako vítěze mistrovství světa sportovních prototypů v Brně roku 1988, dnes v Rallye Dakar skončil. Čtyřiapadesátiletý závodník ujel jen 68 kilometrů 6. etapy a pak vůz jeho konstrukce vypověděl službu. Porouchal se motor. Schlesser tak nezopakuje triumfy z africké soutěže, jichž dosáhl v letech 1999 a 2000.Lopraisův propad a Tomečkův vzestup v 6. etapě

Pro Francouze, jednoho z hlavních favoritů rallye, to je druhá prohra v Dakaru v řadě. Loni mu jeho bugina shořela. Čest jeho týmu nyní zachraňuje druhý pilot Španěl José Maria Servia, jenž si dnes polepšil a celkově je čtrnáctý.

Schlesser startoval v roce 1988 v Brně na Masarykově okruhu v závodě MS sportovních prototypů na 360 kilometrů. O kokpit cozu Sauber Mercedes s dělil s Němcem Jochenem Massem a na jihu Moravy zvítězil a porazil tak mimo jiné speciály Jaguar Toma Walkinshawa.

V témže roce jel svůj jediný závod formule 1, když ho do Grand Prix Itálie nominovala stáj Williams. Ještě předtím, v roce 1983, se coby pilot týmu RAM snažil dostat na rošt Velké ceny Francie, ale nepodařilo se mu to.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž