Vanina Ickx, rychlá dcera krále Le Mans

B r n o - Damon Hill, Jacques Villeneuve či Michael Andretti, to je jen malá ukázka jmen automobilových závodníků, kteří vyrazili ve stopách svých slavných otců. Synové, kteří se v závodnickém světě "potatili", je mnohem delší řada, v českých podmínkách stačí vzpomenout Tomáše Engeho či jeho liberecké kamarády Tomáše a Štěpána Vojtěchovy. Ale případ, kdy se malého volantu chopí dcera, je minimum. Alespoň mezi slavnými piloty. Naprostou výjimkou je belgická černovláska Vanina Ickx. Dcera nejslavnějšího muže závodu 24 hodin Le Mans Jackyho. Otec Ickx dosáhl kromě šesti prvenství v Le Mans i dvou titulů vicemistra formule 1 (1969, 1970).

Jacky se narodil na Nový rok 1945, Vanině je nyní pětadvacet let. Žijí v domku, který je snad jen sto metrů od dráhy Spa Francorchamps. O tátovi, mimo jiné vítězi osmi Grand Prix, se závodnice baví nerada. "Už tak stačí, že na mě všichni koukají, jako na mladou Ickxovou," říká žena, která se letos poprvé objevila v České republice. V září startovala v Brně jako host ve dvou závodech série Ferrari Challenge West. Vedla si skvěle když vybojovala pole position a v první jízdě byla třetí.

Ačkoli nechce, aby vypadala jako protekční dcera, přilbu má vymalovanou tak, jak ji měl otec - je tmavomodrá, téměř černá a hledí lemuje bílý lem. Maličká, pihatá a nesmělá brunetka má po otci kromě nadání závodit i velkou podobu - hlavně ústa a oči jsou toho dokladem.

S tátou Jackym byla zřejmě nejvíce ve středu pozornosti před třemi roky na domovské dráze ve Spa. Dvojice totiž nastoupila jako jedna posádka vozu Renault Mégane do závodu na 24 hodin. Po slibném tréninku ale Ickxovi cíl pro poruchu neviděli. Více štěstí měla Vanina letos, kdy ve slavném závodě skončila třetí. Tentokrát jela s továrním vozem Peugeot 306 GTI, ve kterém se střídala s Anthonym Beltoisem a Thierrym Van Dalenem. "Je to můj největší úspěch," řekla Vanina Ickx v Brně.

Poslední tři roky startuje pravidelně v belgickém mistrovství cestovních vozů. Nejlépe tam byla celkově 11., vystřídala vozy BMW, Renault a Peugeot. Jaký vůz bude Vanina řídit v příštím roce, stále neví. "Ačkoli je po sezoně, pořád nevím, kde a s čím budu závodit. Zřejmě budu pokračovat v belgickém mistrovství a možná pojedu i celou sérii Ferrari Challenge," líčí své Vanina Ickx. "Ale do startu nové sezony je ještě daleko, kdoví, jak mé plány dopadnou."

Vanina Ickx na brněnském okruhu. V ruce drží přilbu k nerozeznání od té jakou používal její slavný otec.

Vanina Ickxová v brněnském depu. V roce 2001 na Masarykově okruhu závodila ve Ferrari Challenge.

Maličká, pihatá a nesmělá brunetka Vanina Ickxová má po slavném otci Jackym kromě nadání závodit i velkou podobu - hlavně ústa a oči jsou toho dokladem. Snímek z roku 2001 v Brně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž