Triumf Ferrari přijal tisk s despektem

  • 26
Suzuka - Suverén mistrovství světa formule 1 Michael Schumacher po nedělním vítězství v závěrečném závodě v Suzuce oznámil odchod na dlouhou zimní dovolenou, na které si hodlá odpočinout tak, aby byl v příští sezoně ještě silnější než letos. V Itálii pak Gazzetta dello Sport vyjádřila naději, že sezona 2003 by mohla být pro Ferrari minimálně stejně úspěšná. "Ještě silnější Schumacher; jen to ne," reagoval německý list Tageszeitung a upozornil, že se nejedná pouze o zbožné přání soupeřů. V podobném duchu se k letošní nadvládě Schumachera i celé stáje Ferrari postavila i řada dalších evropských deníků.

Německému listu Bild v Suzuce Schumacher s rozhodností řekl, že má i nadále hlad po vítězství, byť s ohledem na začínající oslavy úspěšného završení sezony dodal, že v dané chvíli má především žízeň...

Kritický Tageszeitung argumentoval fakty - už v této sezoně značně poklesla sledovanost, agentury dokáží prodat o 50 až 60 procent méně vstupenek oproti minulým rokům. "A předprodej vstupenek na sezonu 2003 jde rovněž mizerně," konstatoval list.

Především v Anglii bylo přijato završení vítězného tažení Ferrari v Japonsku s despektem. "Nestálo za to kvůli formuli vstávat," napsal The Sun v narážce na nedělní ranní start, který způsobil časový posun. "Formuli 1 obchází strach, když Schumacher plánuje, že vše ještě jednou zopakuje," přidal se i Daily Mail.

Podle The Guardian další double rudých vozů jen vyvolal další hlasy po změnách, jak po nich k nevoli italského týmu volají nejvyšší představitelé motoristického sportu a F1 Max Mosley či Bernie Ecclestone. "Ferrari v očích fanoušků formuli 1 zruinuje," dodal deník.

Naopak takřka bezvýhradně veleben byl další Schumacherův a stájový triumf v Itálii. Jen Corriere dello Sport upozornil, že nuda z jednotvárného průběhu sezony je největším nepřítelem mistrovství světa. "Nuda je ospravedlněna, protože její příčinou je nadvláda rudých vozů," kontroval list La Stampa, jenž vítězství v Suzuce označil za další husarský kousek neporazitelné stáje. Ostatní komentáře se nesly v obdivném duchu, jak je prezentoval deník Gazzetta dello Sport. "Je neuvěřitelné, jak Schumacher ovládl mistrovství světa. Soupeřům nenechal sebemenší prostor," konstatoval list.

Michael Schumacher opět dával na stupních vítězů najevo svou radost z vítězství.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž