Duo vozů Ferrari ve Velké ceně Malajsie. Felipe Massa v popředí a Fernando Alonso.

Duo vozů Ferrari ve Velké ceně Malajsie. Felipe Massa v popředí a Fernando Alonso. | foto: AP

Spojka pryč, potom motor... Alonsovo Ferrari závod v tropech nezvládlo

  • 2
Bojoval jako lev, s rozbitou převodovkou se v úmorném tropickém vedru prodíral startovním polem, ale tři kola před cílem ho definitivně odstavila závada motoru. Alonsovi nepřálo při Velké ceně Malajsie štěstí. "Byl to nejtěžší závod, jaký jsem kdy jel," konstatoval zničený pilot Ferrari.

Problémy vítěze úvodního podniku letošní sezony formule 1 v Bahrajnu začaly ještě před startem. V závaděcím kole se mu porouchala převodovka.

"Všechno bylo od začátku špatně," sdělil Alonso španělské televizi. "Jel jsem celý závod bez spojky, a kvůli tomu jsem musel zpomalovat hodně zvláštním způsobem."

Navzdory všem problémů bojoval Alonso o umístění s týmovým kolegou Massou a jezdcem McLarenu Buttonem, kterého v závěru závodu dostihl a chystal se na předjížděcí manévr.

"Byl to skoro zázrak, že jsem to dotáhl tak daleko. Před každou zatáčkou jsem musel podřadit a pak šlápnout na plyn, aby se změnil převodový stupeň. Stále jsem improvizoval a hledal nejlepší možnosti manipulace s autem. Velmi vyčerpávající," popisoval zkušený pilot.

Alonso mířil za osmou nebo devátou pozicí. I ta by mu pomohla udržet vedení v šampionátu před týmovým kolegou Massou. Ale extrémní podmínky jeho motor Ferrari, navíc namáhaný nezvyklým zacházením, nevydržel.

"Dvě kola před cílem to můj agregát nezvládl. Ale je lepší, když se vám porouchá motor a převodovka během boje o deváté místo, než když je to ve vedení a přijdete o 25 bodů," našel pozitivum na nešťastném závodě s nešťastným koncem španělský pilot.

Alonso je v celkovém pořadí mistrovství světa formule 1 druhý, jen dva body za týmovým kolegou Massou.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž