Lewis Hamilton (vlevo) a Felipe Massa ve Velké ceně Velké Británie.

Lewis Hamilton (vlevo) a Felipe Massa ve Velké ceně Velké Británie. | foto: AP

Snad bylo smůly letos už dost, říká bojovník bez pódia Hamilton

  • 9
Odjel skvělý závod, předvedl hrdinský výkon, přesto není na stupních vítězů. To se Lewisi Hamiltonovi často nestává. Jenže při Velké ceně Británie jakoby všechno bylo proti němu.

Začala to v sobotu. Kvalifikaci umí, ale když mu nepřeje vlastní tým ve spolupráci s počasím, těžko s tím něco udělá.

Kvůli špatnému výběru pneumatik nemohl ve svých prvních letmých kolech závěrečné části boje o místa na startu zajet konkurenceschopný čas a patřilo mu desáté, tedy poslední místo. Chystal se na poslední pokus, chtěl do něj dát všechno. Bohužel pro celý McLaren začalo pršet. Hamilton doma startoval z páté řady.

V neděli začal jediný jezdec F1 tmavé pleti jako z partesu. Hladový po výsledku vyrazil po zhasnutí červených světel vpřed a předjížděl jednoho jezdce za druhým. Ve druhém kole předjel týmového kolegu Buttona, který se v prvních kolech pral s nastavením auta, a byl pátý.

S Massou se vypořádal rychle, a když při zastávkách v boxech v polovině závodu zaváhali u Red Bullu, byl na druhém místě. Poskočil vpřed o osm míst. Bohužel pro nadšené obecenstvo na okruhu, to byl konec jeho vzestupu.

Vedoucí Alonso rychle zmizel Hamiltonovi v dáli a Vettel šel při závěrečném přezouvání vpřed. Když sledoval ve zpětných zrcátkách jeho týmového kolegu Marka Webbera, ozvala se ve vysílačce zdrcující zpráva - máš málo benzinu, musíš zpomalit.

"Musel jsem šetřit. Masivně. Takže jsem pustil Webbera dopředu a Massa se dostal těsně za mě," popisoval po závodě Hamilton. "Pak mi v posledním kole řekli do sluchátek: OK, můžeš jet naplno. Bohužel Massa už byl za mnou. Ale nechtěl jsem se vzdát."

Hamilton se nevzdal. V posledních zatáčkách uhájil příčku jen za cenu kolize s brazilským soupeřem, a jen za cenu uražené části předního křídla. Přestože nečekaně agilní Massa vyletěl v poslední zatáčce z trati, v cíli ztratil jedinou desetinu vteřinu.

"Bylo to bláznivé, těsnější to být nemohlo," vzpomínal Hamilton. "Děkuji všem divákům za podporu. Atmosféra zde je fantastická. Nesrovnatelná s čímkoliv jiným při závodech formule 1. Škoda, že dnes se nám závod nepovedl tak, jak by měl."

"Nechtěl jsem šetřit benzin a chtěl jsem udržet pozici. Ale někdy si nemůžete vybírat. Snad jsme si tímto závodem smůlu pro letošní sezonu vybrali až do konce," doufám momentálně až čtvrtý jezdec šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž