Heikki Kovalainen

Heikki Kovalainen zdraví diváky poté, co ve Velké ceně Malajsie obsadil třetí místo. | foto: Heikki Kovalainen, ČTK

Škoda. Kovalainen jel na vítězství, věří tým McLaren

  • 3
Kde skončily naděje potenciálního vítěze Velké ceny Turecka formule 1? Už v první zatáčce. Podle týmu McLaren měl Heikki Kovalainen strategii na vítězství. Massa by neměl šanci. "Měl v nádrži víc paliva než Felipe a po prvních zastávkách by šel do vedení," věří výkonný ředitel týmu Martin Whitmarsh.

Kovalainen, který se nečekaně rychle vrátil do kokpitu po těžké nehodě při nedávné Velké ceně Španělska, se poprvé v kariéře kvalifikoval do první řady na startu a porazil týmového kolegu Hamiltona, který měl v nádrži více paliva.

Všechno jeho snažení přišlo ale vniveč v první zatáčce závodu, kdy došlo ke kontaktu s monopostem Ferrari Kimiho Räikkönena.

Krajan mu předním křídle poškodil pneumatiku a Kovalainen musel do boxů. Začínal z posledního místa a přes efektní stíhací jízdu a řadu povedených předjížděcích manévrů na lepší než dvanácté místo nestačil.

Nebýt nehody, finský pilot McLarenu by podle Whitmarshe jasně vyhrál.

"Podle mě by neměl problém udržet se do prvních zastávek blízko za Massou a pak by šel před něj. O tom jsem přesvědčen," nechal se slyšet Whitmarsh.

"Nepamatuji, kdy jsem Heikkiho viděl tak zklamaného," popisoval druhý muž McLarenu. " Dobře ví, že mohl vyhrát. Odvedl fantastický výkon v kvalifikaci, kdy se s poměrně těžkým autem kvalifikoval do první řady a podle propočtů měl vyhrát. Vážně škoda."

Whitmarsh však věří, že Kovalainen neměl poslední možnost vyhrál ve formuli 1. Jedná se prý o výjimečný a tvrdě pracující talent. Ne náhodou letos na favorizovaného Hamiltona příliš neztrácí.

"Sám se vypracoval do pozice potenciálního vítěze a jsem přesvědčen, že letos ještě vyhraje. A bude vyhrávat i v dalších letech. Je to skvělý kluk," dodal.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž