Garáž týmu Minardi

Garáž týmu Minardi - Vozy týmu Minardi nebyly k úvodním tréninkům Velké ceny Austrálie 2005 připuštěny. | foto: Reuters

Šéf Minardi si chce vymoci start u soudu

Melbourne - Pátečních tréninků Velké ceny Austrálie formule 1 se zúčastnilo jen devět týmů. Závodní komisaři nepustili na trať vozy Minardi, protože italský tým dorazil s loňskými monoposty, které neodpovídají novým aerodynamickým předpisům. Šéf týmu Paul Stoddart nyní zvažuje, že proti rozhodnutí vyvolá soudní proces.

"Navzdory velmi konstruktivnímu rozhovoru nakonec rozhodli proti nám. Je mi to moc líto," uvedl Stoddart, který má nyní dvě možnosti. Buď se pokusí získat soudní příkaz nebo přes noc auto přizpůsobí letošním pravidlům. V nedávném rozhovoru pro britská média přiznal, že by to bylo možné, nicméně na úkor výrazného úbytku rychlosti.

"Budeme se pokoušet o soudní nápravu. Myslíme, že právo na účast máme a nyní to bude na soudci, zda rozhodne pro nás či ne," uvedl Australan Stoddart. "Samozřejmě zároveň se pokusíme naše auta modifikovat."

Minardi přivezlo do Melbourne vozy s loňskou specifikací, které sice odpovídají bezpečnostním předpisům, ale nikoli aerodynamickým. Aby mohly do závodu, potřebují kromě souhlasu komisařů i kladnou reakci všech týmů.

Ta také chybí, protože šéf Ferrari Jean Todt odmítl Stoddartovi dokument podepsat. "S Jeanem Todtem bych se ještě pokusil dohodnout. Snad ustoupí," doufá Australan.

Na otázku, zda v případě záparného rozhodnutí soudu, bude Minardi na startu první sobotní kvalifikace, Stoddart uvedl: "Zkusíme to. Nemůžu říct na sto procent, že to dokážeme, ale pokusíme se o to."


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž