Schumacher si pochvaloval změny v F1

  • 3
Frankfurt nad Mohanem - Pozitivně hodnotí úřadující mistr světa v závodech vozů F1 Michael Schumacher chystané změny pravidel. Německý pilot vyjádřil spokojenost zejména s novým systémem kvalifikace, která se bude po vzoru silničních motocyklů jezdit ve dvou dnech. Páteční kvalifikaci pojedou každý jezdec zvlášť a o pořadí rozhodne jediné letmé kolo, v němž se bude měřit čas. Výsledky budou klíčové pro sobotní část kvalifikace, v níž pak budou jezdci startovat v obráceném pořadí. Vítěz pátečního tréninku vyrazí na trať jako poslední.

"Většina těch změn je O.K. Sedí mi hlavně kvalifikace, protože jsem jeden z těch, co dokáží zajet rychle hned napoprvé," komentoval Schumacher na své internetové stránce pravidla, podle nichž budou jezdci v kvalifikaci v podstatě jen jednu šanci zajet nejrychlejší čas.

Německý tisk označil návrhy vedení F1 za "revoluci namířenou proti Schumacherovi". Jednou ze změn je totiž i zákaz řídit se týmovou strategií. Vedení stájí nebude moci ovlivňovat výsledky závodů, jako se stalo právě v případě Ferrari letos na jaře v Rakousku. Celý závod vedl Schumacherův stájový kolega Brazilec Rubens Barrichello, ale v cíli musel Němce pustit na příkaz vedení týmu před sebe.

"Týmová strategie zmizí, to je to nejdůležitější," oddechl si legendární rakouský pilot Niki Lauda, který šéfuje Jaguaru. "Michael Schumacher ale stejně bude mistrem světa," tvrdí.  Pokrok vidí v návrzích, které ještě musí přijmout Mezinárodní automobilová federace, i Eddie Jordan, šéf stejnojmenné stáje.

"Jde určitě o kroky kupředu. Já jsem jeden z těch, který po nich volal už dávno. Doufejme, že nám to vrátí diváky," konstatoval Jordan. Formule 1 se právě letos potýkala s poklesem diváckého zájmu. Závodům totiž bezkonkurenčně dominovaly vozy Ferrari a o titulu mistra světa se rozhodlo už v polovině sezony.

Italský tisk nevidí změny tak tragicky jako Němci. "Nejde o kampaň proti Ferrari," oznamuje list La Gazzetta dello Sport. "Formule 1 se nemění, ale možná bude zajímavější," připouští deník.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž