Räikkönen, Ferrari

Räikkönen, Ferrari - Jezdec Ferrari Kimi Räikkönen při tréninku Velké ceny Monaka F1. | foto: Reuters

První měření sil v monackých uličkách vyhrál Räikkönen

  • 5
Tréninky Velké cena Monaka, perly mezi motoristickými závody, startují ve čtvrtek. Už tři dny před závodem získají týmy povědomí o síle soupeřů i vlastní připravenosti. A nejinak tomu je letos. Podle výsledků prvních jízd nabídnou křivolaké středomořské uličky další pokračování boje Ferrari s McLarenem.

Úvodní trénink ovládl Kimi Räikkönen, který si vyjel 27 setin vteřiny velký náskok před Lewisem Hamiltonem s McLarenem.

Jen pár setin za mladým Britem jsou jeho týmový kolega Kovalainen a vítěz posledních dvou závodů sezony, Brazilec Felipe Massa s druhým monopostem Ferrari.

Minulý rok vládl v Monaku McLaren, vyhrál Alonso před Hamiltonem, ale důležitější je, že ferrari na ně po celý víkend rychlostně nestačila. Na vině byla delší náprava loňského modelu z Maranella, vozu F2007 a rovněž lepší přítlak Mclarenu v pomalých sekcích.

Do letošní sezony nastoupilo Ferrari s kratším autem a aerodynamiku se podařilo opět vylepšit. Cílem bylo snížit výkonnostní ztrátu na pomalých okruzích. A podle výsledků prvního tréninku se zdá, že se Italové vydali správnou cestou.

Z počátku tréninku vedl Hamilton, poté ho překonal Räikkönen a těsně před koncem to vypadalo, že nejrychlejším jezdcem úvodního měření sil bude Kovalainen. Fin prolétl nejrychleji prvními dvěma sektory, ale tempo neudržel a musel se spokojit se třetí příčkou.

Pátým místem potvrdil Nico Rosberg z Williamsu, že monackou trať, kolem které chodil každý den do školy, opravdu dobře zná. Šestý Kubica naopak potvrdil, že s BMW se musí počítat i zde.

Dvojnásobný monacký vítěz Alonso zajel sedmý čas, jenže o skutečných možnostech Renaultu spíš vypovídá 18. pozice jeho týmového kolegy Piqueta. Ale stejně jako před měsícem ve Španělsku by měli mít z brilantního pilota Alonsa strach i ti největší favorité. Pokud se mu povede kvalifikace, těžko se před něj bude někdo dostávat.

Jeden z monackých specialistů, Ital Fisichella, získal pro stáj Force India vynikající desáté místo za Barrichellem s Hondou a Webberem s Red Bullem.

V úvodním tréninku se potkali s bariérami jen dva jezdci. Nick Heidfeld a Jarno Trulli, jehož lapsus byl o něco horší. Smýkl svou Toyotou o zeď na vjezdu do tunelu a poškodil zavěšení. Musel okamžitě zastavit. Němci se zas podařilo zničit záď jeho BMW.

Na posledním místě výsledků je Coulthard, kteého zradil jeho stroj. Pilot Red Bullu kvůli problémům s plynovém pedálem zastavil přímo na trati a neabsolvoval jediné letmé kolo.

Zajímavostí je, že kvůli uvolněnému víku na výjezdu z první zatáčky byly jízdy na více než patnáct minut zastaveny.

Výsledky

1. Raikkonen Ferrari 1:15.948
2. Hamilton McLaren-Mercedes + 0.268
3. Kovalainen McLaren-Mercedes + 0.300
4. Massa Ferrari + 0.344
5. Rosberg Williams-Toyota + 0.705
6. Kubica BMW Sauber + 0.886
7. Alonso Renault + 1.550
8. Barrichello Honda + 1.563
9. Webber Red Bull-Renault + 1.850
10. Fisichella Force India-Ferrari + 1.887
11. Glock Toyota + 1.994
12. Button Honda + 2.205
13. Bourdais Toro Rosso-Ferrari + 2.297
14. Heidfeld BMW Sauber + 2.315
15. Nakajima Williams-Toyota + 2.326
16. Trulli Toyota + 2.412
17. Sutil Force India-Ferrari + 2.412
18. Piquet Renault + 3.007
19. Vettel Toro Rosso-Ferrari + 3.228
20. Coulthard Red Bull-Renault bez času

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž