Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen - Finský pilot Kimi Räikkönen zapíjí druhé místo ve Velké ceně Maďarska formule 1. | foto: Reuters

Přiblížil se konec Räikkönena v F1? Ve Ferrari ho zřejmě nahradí Alonso

  • 21
Má smlouvu i na příští rok, a přece ho možná čekají už jen čtyři poslední závody ve Ferrari. A možná i v celé formuli 1. Z Kimiho Räikkönena – i přes jeho solidní výsledky z poslední doby – je teď muž na odstřel.

Vždyť prezident automobilky Luca di Montezemolo teď v Singapuru, kde se v neděli jede další závod F1, prohlásil: "Určitě budeme dál spolupracovat s Felipem (Massou). Zaslouží si další šanci a jeho zdravotní stav se bohudík zlepšuje. Co se týče druhého pilota, tak momentálně hledáme nejlepší možné řešení."

Pak jen s úsměvem dodal: "Španěl, nebo Fin? Rozhodneme se v příštích týdnech." Přitom před dvěma dvěma týdny devětašedesátiletý Montezemolo novinářům tvrdil, že Alonso s Ferrari příští rok určitě nepojede.

Nyní naopak tak trochu tajemně uvedl, že má Ferrari vážný zájem o Fernanda Alonsa. O jeho příchodu se spekuluje už několik měsíců, navíc Ferrari nedávno podepsalo smlouvu se společností Santander, která právě Alonsa dlouhodobě podporuje. I to se jeví jako jedna z indicií pro jeho příchod.

Šéf Ferrari novinářům tvrdošíjně opakoval, že s Massou i Räikkönenem dodrží platný kontrakt na sezonu 2010. V posledních dnech však obrátil. Sám Räikkönen ve čtvrtek v Singapuru na slova di Montezemola odpověděl chladně, ostatně jako by to u něj mohlo být jinak. "Stále je to tatáž písnička. Já mám platný kontrakt a lidi si mohou říkat, co chtějí," řekl.

Přesto se zdá být velmi pravděpodobné, že jeho konec ve Ferrari se přiblížil. Tak zaprvé: kdyby ho Ferrari opravdu chtělo i v příští sezoně, řekl by to di Montezemolo jasně. Takhle to vypadá na to, že ho stáj vyplatí ze smlouvy. Více ZDE - Zbaví se Ferrari svého nejlepšího jezdce?

Zadruhé: pro italské vedení stáje je Fin až příliš "studený čumák". Neprojevuje emoce, s týmovými techniky téměř nespolupracuje, a když se mu nedaří, dokáže častokrát bez zájmu odjet celý závod. Zkrátka mu chybí punc bojovníka.

Otázkou je, jestli by v případě propuštění o jeho služby projevila zájem jiná stáj. Do příští sezony sice naskočí hned čtyři nové týmy a poptávka po jezdcích je, ale Räikkönenův plat u Ferrari byl téměř půl miliardy korun ročně. A to jen tak někdo mít nebude.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž