Fudži

Fudži | foto: Profimedia.cz

Při výstupu bývalého pilota F1 Katajamy na Fudži zemřeli dva lidé

  • 2
Horolezecký výstup bývalého pilota formule 1 Ukja Katajamy na japonskou sopku Fudži skončil neštěstím. Někdejšímu jezdci stáje Tyrrell život zachránili, dva jeho kamarádi jsou podle zřejmě mrtví. "Jsem v pořádku," citovala Katajamu agentura Reuters. "Moji přátelé jsou asi mrtví. Je mi to líto, modlím se za jejich záchranu," dodal.

Trojice mužů na sopku vyrazila v úterý v rámci příprav expedice na Jižní pól. V pátek však klesly teploty pod 25 stupňů Celsia a silný vítr jim odvál stany. Šestačtyřicetiletý Katajama ztratil kontakt s ostatními a zavolal na policii s žádostí o pomoc s tím, že jeden člověk je mrtvý a druhý umírá.

Záchranářům se zatím ani jednoho z Katajamových kolegů nepodařilo najít. Dnes bylo hledání přerušeno a v sobotu ráno začne znovu.

Katajama během kariéry ve formuli 1 v letech 1992 až 1997 závodil v 95 Velkých cenách. Nejlepšími výsledky japonského pilota byla dvě pátá a jedno šesté místo.

Na japonskou národní horu se pořádají masové výstupy, a zvládají je i starší lidé. Prochází se dlouhými lávovými poly téměř bez vegetace. V zimním období mohou však být některé pasáže nebezpečné. Nejvyšší hora Japonska měří 3776 metrů.

Před rokem vystoupil na Fudži vicemistr letošní sezony Sebastian Vettel. S bývalým jezdcem Alexandrem Wurzem, dvěma novináři a fotografem absolvoval noční výstup, ale o pohled na východ slunce byl připraven nízkou oblačností.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž