Potápěč Ferrari pomáhá motokrosařům

Slušovice - Co mají společného přední čeští motokrosoví jezdci Kučírek, Kuchař, Svatoš, Hrabica nebo Henrich? Přízeň italského obchodníka ze Slušovic Alessandra Ferrariho. Díky jeho kontaktům dostali možnost závodit v Itálii. "Začalo to tím, že mě požádali o finanční podporu. Tím jsem jim nemohl pomoci, ale přes kamaráda jsem jim domluvil starty v Itálii," popsal Ferrari začátek spolupráce. "Peníze získali ze startovného, dobrými výsledky si zajistili také sponzory."

Čeští motokrosaři se účastní motokrosu i superkrosu hlavně v severní Itálii, ti nejlepší závodí i pozdě na podzim na Sicílii nebo na Sardinii. "Tady už jim dávno skončila sezona, tam mohli ještě závodit. Protože byli úspěšní, dostali se i do místních novin a stali populární," připomněl Ferrari.

Motokros v Itálii je mnohem oblíbenější než v Česku. I při regionálním závodě je trať obsypaná diváky. Jezdci si pochvalují, že v bouřlivé atmosféře se jim jede mnohem lépe než doma. "V Itálii žije víc lidí, proto motokros sleduje víc diváků," poznamenal Ferrari. "Motorismus je tam populární jako blázen. Doslova pro něj žijí," pochvaluje si starty v Itálii Jindřich Hrabica, který závodí zejména na severu Itálie v soutěžích třetí kategorie. "I tady je konkurence skvělá. Startují tam motokrosaři, kteří bodují na mistrovství světa," dodal.

Ferrari žije v Česku už šestý rok. S legendárním Enzem, který dal jméno světoznámé stáji Formule 1, má shodné pouze jméno. Ferrari je v Itálii třetí nejrozšířenější.

Před příchodem do Slušovic neměl s motorismem nic společného, dříve byl mistr Itálie v potápění. "Proč jsem přišel do Česka? Kvůli blondýně s modrýma očima. Takové v Itálii nejsou," upřímně řekl solidní češtinou. Domů už se vrátit nechce, zvykl si. A že by se proslavil tím, že založí velký motokrosový tým, to taky odmítá. "Nejde to, protože v Česku nejsou silní sponzoři. V Itálii je to jiné," uvedl.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon