Heikki Kovalainen

Heikki Kovalainen - Finský jezdec Heikki Kovalainen. | foto: Reuters

Pokud někdo umí dohánět ztrátu, pak je to McLaren, šeptl Kovalainen

  • 17
Monte Carlo (Od zvláštního zpravodaje iDNES.cz) - Získat pár vět od jezdce formule 1 není na Velké ceně problém. Najdete si správný čas, přidružíte se k hloučku dalších novinářů a zapnete diktafon. Ale jsou jezdci, kterým se musíte dostat doslova "na tělo", jinak si pouštíte do sluchátek jen šum.

"Naše auto není zatím dost rychlé, ale určitě zde máme větší šance, než před dvěma týdny ve Španělsku," šeptal jakoby přeškrceným hlasem Heikki Kovalainen, zatímco vedle něj stojící reportér francouzské televize se nenápadně snažil posunout citlivost mikrofonu na maximum.

Tým McLaren přivezl do Monte Carla pár nových součástek a po čtvrtečních volných trénincích to vypadalo, že opravdu může poprvé v sezoně bojovat s nejlepšími.

Mistr světa Hamilton se přetahoval s Barrichellem a Rosbergem o nejrychlejší čas, a letos zatím velmi nevýrazný Kovalainen náhle zabíral pozice v první desítce. Mechanické kvality stříbrného stroje prověřila hrbolatá trať středomořského knížectví dokonale.

"Volné tréninky šly podle plánu," huhňal Kovalainen se skopenou hlavou a nepřítomným lehkým úsměvem. "Okruh v Monte Carlu nám vždy seděl a ty zkušenosti by se měly projevit i letos. Obzvlášť....," schoval poslední větu v nádechu všem kromě italských čtenářů, protože temperamentnímu redaktorovi se podařilo na chvíli nacpat diktafon Finovi skoro až do krku.

Britský tým se sídlem z Wokingu zvolil při vylepšování letošního stroje jinou taktiku než jeho soupeři. Zatímco Brawn GP, Toyota nebo Ferrari přivezou celý balík nových dílů jednou za pár závodů (jak tomu bylo například v Barceloně), McLaren dodá pár nových součástek na každou Velkou cenu. Proto se v Barceloně rázem Hamilton a Kovalainen ocitli mimo body, a proto by opět měli stoupat nahoru.

"Myslím, že za poslední závody jsme značně zrychlili. Věřím, že pokud někdo ve formuli 1 umí rychle dohánět ztrátu, pak je to McLaren," utrousil Kovalainen jakoby do země.

Po dalších dvou větách, které byly opět jen pro jeho momentálně nejbližší obdivovatele, mu pokynula rázná a na pohled nekompromisní členka tiskového oddělení stáje, a zmizeli spolu ve futuristickém a na pohled nedobytném sídle McLarenu. 


 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž