Nejvíce ocenění posbíral Hošek

Poděbrady - Autokrosový mistr Evropy Jaroslav Hošek převzal na sobotním vyhlášení automobilových mistrů republiky v Poděbradech nejvíce ocenění. Vedle křišťálové ceny za titul Evropského mistra v divizi 3 do 4000 ccm převzal také pohár za český titul ve stejné divizi a Zlatou sponu Autoklubu ČR za zásluhy o automobilový sport. V 56 letech se Hošek z evropského prvenství radoval poprvé v kariéře. "V žádném případě se nehodlám loučit se závodním volantem. Ještě nikomu z českých jezdců se nepodařilo obhájit titul mistra Evropy, tak bych to chtěl v příštím roce dokázat," netajil se kladenský závodník.

Absolutními mistry republiky v automobilových soutěžích se stali podruhé za sebou Roman Kresta a Jan Tománek, které poslední víkend v listopadu čeká ve Velké Británii start v týmu Škoda Motorsport v posledním podniku letošního mistrovství světa automobilových soutěží. „Do Anglie odjedeme za týden, abychom se seznámili s prostředím a také patřičně natrénovali. Čeká nás hodně těžká jezdecká zkouška, na které musíme stále sbírat zkušenosti, což bude v tamních podmínkách hodně obtížné,“ uvedl Kresta.

O jeho budoucnosti se rozhodne s velkou pravděpodobností po skončení Britské rallye, kdy by měl mladoboleslavský tým oznámit složení sestavy pro mistrovství světa v roce 2002.

Prvním českým mistrem republiky v závodech automobilů do vrchu se stal Otakar Krámský, který navíc s vozem Osella PK20 obsadil třetí místo v ME. Pro příští rok počítá jilemnický jezdec opět se starty v českém a kontinentálním šampionátu. „Po třech evropských titulech s cestovním vozem se mi dařilo se sportovním automobilem a samozřejmě bych chtěl, aby letošní třetí místo nebylo tím konečným výsledkem v ME,“ komentoval své úspěchy.

Na slavnostním vyhlášení, kterému byl přítomen také ministr dopravy a spojů Jaromír Schling, převzal Zlatou sponu AČR také manažer Antonín Charouz. Stejné ocenění patří také prvnímu českému jezdci formule 1 Tomáši Engemu, který se z vyhlášení omluvil, stejně jako čtvrtý oceněný, polský funkcionář Jacek Bartoš.

Autokrosař Hošek se soustředí před startem závodu


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž