Montoya má první pole position sezony

  • 8
Hockenheim - Zdá se, že po menší pauze způsobené britským vítězstvím Rubense Barrichella, bude dál pokračovat spanilá jízda vozů williams. V kvalifikaci Velké ceny Německa získal Juan Pablo Montoya první pole position sezony. Jeho týmový kolega Ralf Schumacher mu v těsném boji podlehl o nicotných osmnáct tisícin vteřiny. Z třetího místa se radoval Rubens Barrichello, který za sebou podruhé v řadě nechal druhého pilota Ferrari Michael Schumachera. Mistr světa zajel až šestý čas.Hlasy: Williams x McLaren x Ferrari x Renault

Kiesa měl premiéru
Na rozpálený Hockenheimring (teplota asfaltu vyšplhala na začátku kvalifikace na 46°C) vyrazil jako první Nicolas Kiesa. Pětadvacetiletý Dán kvůli poruše svého minardi do pátečního letmého kola ani nevyjel. V sobotu, ve své první kvalifikaci formule 1 v životě, zajel čas 1:19.174. Druhý na řadě byl Jacques Villeneuve. Ani on v pátek neuspěl. Dostal smyk. Dnes porazil Kiesu o více než dvě vteřiny.

Jos Verstappen s druhým minardi na týmového kolegu stačil, ale na to, že Kiesa byl ještě před čtrnácti dny na soupisce F3000 a Nizozemec jezdí formuli 1 od roku 1994, je odstup 1,5 desetiny vteřiny překvapivě malý.

Fisichella - překvapivě rychlý
Pak už se vrhli do boje s časem piloti Jordanu. Úspěšnější byl Giancarlo Fisichella, který dokázal navzdory slabšímu vozu odsunout Villeneuva z průběžné vedoucí pozice. Ralh Firman byl o 1,5 vteřiny pomalejší a zařadil se na třetí místo.

Cristiano da Matta, který v Anglli ochutnal, jaké to je vést závod formule 1, prokázal dobrou formu Toyoty a časem 1:16.650 překonal Fisichellu. Mohl dosáhnout lepšího času, ale v poslední šikaně zůstal příliš dlouho levými dlouho koly mimo dráhu a s obtížemi rovnal smýkající se monopost

Nick Heidfeld od prvního mezičasu ztrácel a se ztrátou jedné vteřiny zapadl až za Villeneuva. Jeho týmový kolega Heinz-Harald Frentzen byl, stejně jako v minulých podnicích, rychlejší, ale na nejlepší tři ani on nestačil.

Jenson Button je letos vůdčí postavou týmu B.A.R. Na Hockenheimringu ma však, alespoň z počátku, bude týmový kolega Jacques Villeneuve ukazovat zadní křídlo. Od prvního mezičasu byl pomalejší, v poslední zatáčce navíc vyjel příliš široký oblouk a zařadil se až za jezdce Sauberu.

Coulthard v náhradním voze
Prvním z favoritů na dráze byl David Coulthard s mclarenem. Loňský mclaren už ale nestačí a Skot byl rád, že ztratil na da Mattu pouze 0,116 vteřiny. Na vině výkonu 1:16.666 mohla být i skutečnost, že poprvé za celý víkend vyměnil Coulthard svůj vůz za rezervní.

Panis potvrdil rychlost Toyoty
Olivier Panis touží srazit bodový náskok týmového kolegy z Toyoty a v Německu začal dobře. Časem o více než půl vteřiny lepším sesadil právě da Mattu z prozatimní pole position.

Páteční boj s časomírou se Ferrari vůbec nevydařil, a tak Michael Schumacher nastoupil od kvalifikace už mezi prvními deseti. Jenže překvapivě na Panise na prostředním mezičase nestačil. V cíli byl sice úřadující mistr světa těsně rychlejší, ale o boji s Williamsy a obhajobě loňské pole position si může nechat jenom zdát.

Opět skvělý Barrichello
To Rubens Barrichello vypadal od prvních metrů lépe a časem 1:15.488 zaujal průběžnou vedoucí příčku. Vítěz předchozího závodu má opět výbornou formu.

Justin Wilson je v Jaguaru teprve čtrnáct dní, ale už v pátek ukázal, že může Marku Webberovi šlapat na paty. Po své první kvalifikaci v zeleném monopostu ale odcházel zklamaný. Že uvidí na startovním roštu zezadu oba saubery určitě nečekal.

Räikkönen porazil Schumachera
Kimi Räikkönen. Lídr šampionátu v první polovině sezony, který je stále na druhém místě šampionátu, ale k titulu má stále dál a dál. Rychlejší než Coulthard byl, porazil i Michaela Schumachera, na Barrichella však nestačil. Skalp "rudého soka číslo jedna" je pro něj ale dostatečnou trofejí.

Fernando Alonso se pokusí v Německu zbavit hořkosti v ústech po odstoupení ve Velké Británii. V trénincích se mu dařilo a v kvalifikaci rozčísl blok toyot na průběžném čtvrtém a pátém místě. Nemusí se jich ale bát. Do boxů pojedou oba japonské stroje určitě mnohem dříve než on.

Webber - nic moc
Mark Webber sbírá pravidelně bodíky v každém závodě, ale v Německu to nebude mít jednoduché. Po pár chybách se zařadil na průběžnou osmou pozici za Davida Coultharda. Mezi nejlepšími deseti startovat nebude.

Jarnu Trullimu se na Hockeimringu nebbývale daří a potlesk v boxech Renaultu mu patřil po právu. Porazil Michaela Schumachera i Räikkönena a zařadil se na druhé místo. Jenže na svou šanci ještě čekaly oba williamsy.

Suverénní williamsy
Juan Pablo Montoya byl v prvních šikáanách pomalejší než Barrichello, poté ale zrychlil a o tři desetiny pilota Ferrari přetlačil. Čekalo se, co předvede Ralf Schumacher, který Kolumbijce v letošních kvalifikacích téměř pravidelně poraží. Tentokrát se mu to nepodařilo. Ve dvou třetinách trati ještě vedl, pak ale zpomalil a v cíli byl druhý. O nicotných 18 tisícin vteřiny.

Kvalifikace Velké ceny Německa F1:

POŘADÍ JMÉNO NÁRODNOST TÝM ČAS
1. Juan Pablo Montoya Kolumbie Williams 1:15.167
2. Ralf Schumacher Německo Williams +00.018
3. Rubens Barrichello Brazílie Ferrari +00.321
4. Jarno Trulli Itálie Renault +00.512
5. Kimi Räikkönen Finsko McLaren +00.707
6. Michael Schumacher Německo Ferrari +00.731
7. Olivier Panis Francie Toyota +00.867
8. Fernando Alonso Španělsko Renault +01.316
9. Cristiano da Matta Brazílie Toyota +01.383
10. David Coulthard Velká Británie McLaren +01.499
11. Mark Webber Austrálie Jaguar +01.608
12. Giancarlo Fisichella Itálie Jordan +01.664
13. Jacques Villeneuve Kanada British American Racing +01.923
14. Heinz-Harald Frentzen Německo Sauber +02.002
15. Nick Heidfeld Německo Sauber +02.390
16. Justin Wilson Velká Británie Jaguar +02.854
17. Jenson Button Velká Británie British American Racing +02.918
18. Ralph Firman Velká Británie Jordan +03.174
19. Jos Verstappen Nizozemsko Minardi +03.856
20. Nicolas Kiesa Dánsko Minardi +04.007

Michael Schumacher sleduje vůz, který naboural během tréninku. V kvalifikaci pak dojel až šestý.

Michael Schumacher mává fanouškům z odtahového vozidla, které odváží jeho nabouraný vůz po tréninku.

Juan Pablo Montoya ze stáje BMW Williams oslavuje sobotní zisk pole position na okruhu v německém Hockenheimu.

Ralf Schumacher sleduje jednoho z členů týámu Williams při tréninku v Hockenheimu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž