Mladá krev rozproudila formuli 1

  • 2
Co Mikovi Häkkinenovi ve formuli 1 trvalo 96 závodů, zvládl jeho nástupu týmu McLaren a krajan Kimi Räikkönen za pouhých 36 startů. V neděli se v Malajsii dočkal prvního vítězství. Nikoli Schumacher, ale třiadvacetiletý Räikkönen vede pořadí sezony po dvou závodech. "Teď, když z něj spadla tíže čekána první výhru, bude ještě rychlejší," řekl šéf týmu Ron Dennis o Finokterý mu tolik připomíná Häkkinena, že ho v euforii po nedělním triumfu omylem tituloval „Mika“.

Mlčenlivý Räikkönen dostál své zdrženlivosti - žádná přehnaná gesta nadšení, spíš uměřená slova, jež mu vynesla přezdívku Ledový muž.

„Asi až zítra si uvědomím, že jsem vyhrál svůj první závod. Bylo sice horko, ale nic zvláštního. Posledních dvacet kol mě nikdo neohrožoval, nemusel jsem jet naplno.

Jenom jsem kroužil až do cíle,“ popsal vítěz jednoduše svůj úspěch, za nějž ho týmový šéf odměnil zvláštní prémií: přesunem do první cestovní třídy při zpátečním letu do Evropy.

Mladá krev konečně rozbouřila statické vody formule 1. Vedle Räikkönena, který se do formule 1 dostal teprve předloni po pouhých 23 závodech v nižších formulích, se blýskl také Španěl Fernando Alonso.

Jezdec týmu Renault skončil jako nejmladší v historii první v sobotní kvalifikaci a den nato v závodě dojel třetí, i když měl horečku.

„Zopakovat to ještě letos bude velmi těžké, ne-li nemožné,“ pravil Alonso. V červenci mu bude dvaadvacet a Malajsie byla jeho teprve devatenáctým závodem ve formuli 1. Debutoval předloni u týmu Minardi, kde jasně předčil Brazilce Marquese, a loni testoval pro Renault. Týmový šéf Flavio Briatore také Alonsovým manažerem.

„V testech najezdil tisíce kilometrů, moc nám pomohl a dosahoval vynikajících časů,“ chválil Briatore.

Alonso, který žije v anglickém Oxfordu a má rád filmy na téma terorismu, začínal už ve třech letech na motokáře. V roce 2000 vyhrál závod formule 3000 v belgickém Spa, přestože tam byl poprvé.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž