Mark Webber blahopřeje Sebastiana Vettelovi

Mark Webber blahopřeje Sebastiana Vettelovi | foto: Reuters

Mám vítěznou strategii, oznámil po kvalifikaci Mark Webber

  • 0
Sedmatřicetiletý veterán Mark Webber si chce poslední závody ve formuli 1 užít. Nejradši by se loučil vítězstvím, a to má podle svých propočtů po kvalifikaci Velké ceny Indie na dosah. "Strategie rozhodne," prohlásil australský pilot.

Mark Webber je nejvýše postaveným pilotem na startu s tvrdšími pneumatikami na ráfcích. Bude se svým vozem Red Bull stát ve druhé řadě, zatímco Fernando Alonso, který rovněž jde do závodu s tvrdou směsí, startuje až osmý. Záležet bude tedy hlavně na srovnání Webbera s Vettelem.

Mark Webber slaví výhru v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska.

Australský pilot nesouhlasí s předpokladem, že na Vettela by podobně výrazně ztratil v kvalifikaci, i kdyby neměl na ráfcích tvrdší směs pneumatik. "Povedlo se mi hodně dobré kvalifikační kolo, na stejných gumách bych byl pravděpodobně desetinu, desetinu a půl za Sebem, takže šlo o srovnatelné výkony."

Jak se však bude vyvíjet nedělní závod, nedokáže Webber říct na sto procent. Je mu jasné, že odlišná strategie je jedinou šancí, jak svého stájového kolegu porazit, na druhou stranu není stoprocentně jisté, že měkké gumy připraví vítěze kvalifikace o tolik času, že dostanou šanci jezdci za ním.

"Nelze přesně říct, jak se bude závod odvíjet po strategické stránce. Podívejte se na Romaina Grosjena v Suzuce, který se rázem popadl z prvního na třetí místo. Bude hodně záležet na kolech před a po zastávce v boxech. Jakmile se tam připletou jiní jezdci, může vám to pokazit celý závod," konstatoval zkušený závodník.

Zároveň však dodal, v čem může být jeho síla. "Měkké gumy dlouho nevydrží, v trénincích to byl náš hlavní problém. Teď to může být moje výhoda," dodal.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž