JAR chce nahradit Rallye Safari

Londýn - Jihoafrická republika se hodlá ucházet o právo uspořádat závod mistrovství světa v rallye. Tradiční Safari rallye v Keni ztratila pro příští sezónu místo v kalendáři a Jihoafričané by uvolněné místo od roku 2004 rádi zaplnili. Jihoafričané by podle prvních předpokladů chtěli závod uspořádat v době, kdy je v Africe zima. Slibují si od toho mimo jiné oživení cestovního ruchu. "Přímý ekonomický přínos je vyčíslen na nejméně 25,05 miliónů dolarů, televizní práva přinesou nejméně 27,05 miliónu dolarů," vypočítal mluvčí pořadatelů předpokládané zisky z rallye.Proč končí Rallye Safari
Ve prospěch jihoafrického návrhu mluví i to, že Mezinárodní automobilová federace (FIA) a majitelé komerčních práv na světový šampionát chtějí udržet jeden ze závodů na africkém kontinentu. Zájem prý už projevili i sponzoři.

Jihoafrická republika v minulosti pořádala na dráze Kyalami Grand Prix formule 1 a v současnosti se tam jezdí Velká cena silničních motocyklů, kterou diváci sledují na trati Welkom. Motorsport je v JAR populární, země má i svého mistra světa F1 - Jodyho Schecktera.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž