RADUJÍCÍ SE VÍTĚZ. Sebastian Vettel se raduje z triumfu ve Velké ceně Turecka.

RADUJÍCÍ SE VÍTĚZ. Sebastian Vettel se raduje z triumfu ve Velké ceně Turecka. | foto: AP

Formule 1 míří do Barcelony. Tentokrát tam nebude nuda

  • 0
Očekávané teplé počasí, nasazení nových tvrdých pneumatik a hlavně možnost využít změny nastavení zadního přítlačného křídla, to vše má pomoci pilotům formule 1 o víkendu při Velké ceně Španělska v Barceloně přibrzdit dosavadní nadvládu Sebastiana Vettela z týmu Red Bull.

Němec vyhrál tři ze čtyř závodů a je favoritem i pro nedělní klání na okruhu Catalunya.

"Známe ten okruh dobře ze zimních testů a víme, že by našim autům měl sedět. Takže bychom rádi zopakovali Turecko," prohlásil Vettel. V minulém závodu získal Red Bull double, druhý v cíli Australan Mark Webber bude v Barceloně obhajovat loňské vítězství.

Vettel připustil, že na trati, kde se v minulosti málo předjíždělo, nebude o dramatické chvíle nouze. Nový výrobce Pirelli totiž nasadí nové tvrdé pneumatiky, které mají mít na horkém asfaltu menší opotřebení. Týmy budou moci zvolit rozdílné strategie.

Okruh Catalunya

Délka okruhu: 4,655 km
Délka závodu: 66 kol = 307,104 km
Nejrychlejší kolo v závodu: Kimi Räikkönen (Fin./Ferrari), 2008: 1:21,670 min. = 219,753 km/h
Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Felipe Massa (Braz./Ferrari), 2007: 1:21,421 min. = 221,093 km/h
Nejrychlejší závod: Fernando Alonso (Šp./Renault), 2006: 1:26:21,759 hod. = 212,075 km/h
Vítězové předešlých závodů:
2004 - Michael Schumacher (Něm./Ferrari)
2005 - Kimi Räikkönen
2006 - Fernando Alonso
2007 - Felipe Massa
2008 - Kimi Räikkönen
2009 - Jenson Button (Brit./Brawn)
2010 - Mark Webber (Austr./Red Bull)

Firma měla formuli zatraktivnit, i proto vytvořila záměrně pneumatiky, které se snadno opotřebí. "Zatím se to daří naplňovat, i když diskuse na toto téma jsou hodně časté," uvedl marketingový manažer pobočky Pirelli v České republice Zdeněk Vacl. "Ale pasujeme se do role oficiálního dodavatele emocí, což se daří naplňovat."

K předjíždění má pomoci možnost měnit nastavení zadního přítlačného křídla v průběhu závodu a využít systému sběru kinetické energie KERS. "Bude to jiná Velká cena Španělska," míní Vettel.

"V minulosti se ve Španělsku moc nepředjíždělo," komentoval brazilský pilot Felipe Massa z Ferrari skutečnost, že v Barceloně už deset závodů vyhrál vždy pilot z prvního místa na startu. "Ale letos se bude o dost víc předjíždět, což je dobré."

Většina týmů změní nastavení vozů, zejména aerodynamiky, a například u McLarenu doufají, že navážou na vítězství Jensona Buttona z roku 2009.

"Ještě jsme letos neukázali náš potenciál," uvedl předloňský mistr světa z Velké Británie. "Já doufám, že v Barceloně se ukáže naše plná síla," dodal jeho týmový kolega Lewis Hamilton, který jako jediný letos dokázal Vettela porazit.

O víkendu má být horko. "To znamená, že se bude hodně improvizovat," vytušil bývalý dvojnásobný mistr světa Fernando Alonso před závodem na domácí trati, před nímž s Ferrari podepsal novou smlouvu do roku 2016.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž