Ferrari: Vše pro našeho Rubense

Hungaroring - Ferrari je nenasytné a plánuje taktiku, která by měla poprvé zafungovat na úkor nepřemožitelného Michaela Schumachera, který je už jistým světovým šampionem. Po třech týdnech se pojede mistrovství světa formule 1 a nejúspěšnější stáj udělá na Hungaroringu všechno proto, aby její druhý jezdec Rubens Barrichello v konečném pořadí skončil hned za starším z Schumacherů. Zatím je čtvrtý za dvojicí jezdců z Williamsu Montoyou a Ralfem Schumacherem. "Uděláme všechno možné, aby Rubens získal titul vicemistra," nechal se slyšet šéf týmu Jean Todt.

Na dotaz agentury sid, jestli to bude znamenat absolutní podporu brazilskému jezdci a jestli se může v opačném gardu opakovat kontroverzní moment z dojezdu rakouské Grand Prix, odvětil: "To přece jasně vyplývá z toho, co jsem právě řekl."

V Zeltwegu v cílové rovince na příkaz z depa uvolnil Barrichello svému týmovému kolegovi první místo. Proti počínání stáje se zdvihla vlna protestů, ale Mezinárodní automobilová federace FIA netrestala.

Na Barrichellově druhém místě má zájem i Schumacher, který však v Budapešti může stanovit případným desátým triumfem v sezoně nový 'světový rekord'. Zatím se s devíti triumfy dělí o historické vedení s Nigelem Mansellem. Sám o týmovém pořádku nehovořil, řekl pouze: "Když Rubens skončí druhý, sezona nebude mít chybu."

Piloti rudých vozů z Maranella mají takřka v kapse i čtvrtý Pohár konstruktérů v řadě. Mohou jej získat už v Maďarsku a stačí jim k tomu získat alespoň tolik bodů, co jejich jediný zbývající konkurenční tým Williams. Současný poměr bodů obou týmů je 141:76.

Barrichellovi, jezdci s podporou mistra světa, ale mnohdy i s neuvěřitelnou smůlou, patří v seriálu čtvrté místo s 35 body. O tři méně má pilot stáje McLaren David Coulthard, naopak před Brazilcem je s jednobodovým náskokem Ralf Schumacher a se čtyřbodovým Juan Pablo Montoya.

Přinejmenším v Ralfu Schumacherovi by Brazilec nemusel mít soupeře na ostří nože, protože bratr světového šampióna se více než na titul vicemistra soustředí na dlouhodobější cíle. "Mně jde víc o to, abychom se ještě do konce stali pro Ferrari konkurenceschopným týmem," vyhlásil mladší ze Schumacherů, jenž se netají přáním v příští sezóně nahradit svého bratra na trůnu.

Závodu se nezúčastní stáj Arrows, jehož majitelé jednají o prodeji. Jenže podle regulí formule 1 je jakákoliv stáj, která nepojede závodu mistrovství světa, okamžitě ze seriálu vyloučena. Arrows se závodu na Hungaroringu nezúčastní na radu právníků. "Podle právníků bychom se měli raději soustředit na jednání s potenciálními investory," uvedl šéf týmu Walkinshaw. "Věřím, že potrestáni nebudeme."

Hungaroring, situovaný zhruba dvacet kilometrů severovýchodně od maďarské metropole Budapešti, je jedinou tratí v zemích východní Evropy, na níž se pravidelně konají závody mistrovství světa formule 1. Okruh se 14 zatáčkami patří v seriálu k nejpomalejším, rychlostním průměrem jej nepředčí jen městský okruh v Monte Carlu. Málo se na něm předjíždí, nejvhodnějšími místy k předjetí jsou pouze zatáčky o 180 stupňů před a za cílovou rovinkou.

Nejúspěšnějšími jezdci na Hungaroringu jsou se třemi triumfy Brazilec Ayrton Senna a Němec Michael Schumacher, který má šanci se v čele statistiky osamostatnit.

Stav MS: 1. M. Schumacher (Něm./Ferrari) 106 b., 2. Montoya (Kol./Willaims) 40, 3. R. Schumacher (Něm./Williams) 36, 4. Barrichello (Braz./Ferrari) 35, 5. Coulthard (Brit./McLaren) 32, 6. Räikkönen (Fin./McLaren) 17.

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž