Ferrari opět asi nasadí starý vůz

  • 4
Maranello - Tým formule 1 Ferrari již prostřednictvím svých nejdůležitějších mužů vydal prohlášení, že příští rok by se mohla opakovat dominance letošní sezony. Dokonce se zdá, že do prvních Velkých cen vstoupí se stejnou taktikou. Pojede s rok starým modelem. "Nové F2003 bude připraveno vyrazit na trať až začátkem února," uvedl hlavní konstruktér Rory Byrne. Úvodní závod v Melbourne přitom odstartuje už o měsíc později. Stáj z Maranella nebude riskovat nasazení nedostatečně prověřeného vozu. Jedna z hlavních zásad Ferrari totiž zní: Spolehlivost především.

Michael Schumacher dokázal letos v Austrálii s loňským prototypem zvítězit. A F2002 zaznamenalo větší technický pokrok, než jeho rovněž úspěšný předchůdce, v kterém Barrichello odjel dokonce první tři Grand prix sezony 2002.

Pro dominantní auto právě skončeného seriálu má Rory Byrne pouze slova chvály. "U F2003 se musíme nejdříve ujistit, zda na něm můžeme stavět další úspěchy. F2002 bylo technickým pokrokem v téměř každé oblasti. Zdokonalili jsme vše. Vidět je zejména aerodynamika, ale například závěsy kol jsou zrakům pozorovatelů skryté."

Za nejvýrazněji zdokonalenou součást "nejlepšího rudého vozu historie" považuje britský konstruktér převodovku: "Je menší a lehčí než cokoli předtím. Řadí rychleji a mnohem účiněji než předchozí konstrukce. To byl, myslím, náš největší pokrok."

Pokud Ferrari skutečně zopakuje loňský tah, již nebude samo. Letos třetí stáj Poháru konstruktérů, McLaren, již prozradila, že do prvních tří Velkých cen vyrazí s modelem roku 2002.

Po 150. triumfu v závodě formule 1 se monoposty ferrari ještě předvedli divákům ve vítězném kole.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž