Enge si chce v Brně zazpívat českou hymnu

  • 7
Brno - Tomáš Enge ve formuli při světovém podniku a před domácím publikem? Když slevíte z toho, že to nebude formule 1, tak se můžete v Brně o víkendu dočkat. Během druhé sezony se totiž na brněnském okruhu pojede druhý podnik letošní A1 Grand Prix, zvané Světový pohár národů. To proto, že ji jezdí národní týmy a všechny získané body nejsou přidělovány jezdcům, ale právě jejich týmům.

Největší hvězda toho českého, Tomáš Enge, proto tvrdí: „Nepojedu za sebe, ale za celou republiku.“

Třináctidílný seriál A1, který sezonu začal bez účasti Engeho minulý týden v Nizozemsku, se jede na pěti kontinentech. A to, že se uskuteční také v Brně, dojednával i tehdejší premiér Jiří Paroubek, když se setkal s šejkem Al Maktúmem ze Spojených arabských emirátů. Ten stojí za vznikem celého projektu.

Český tým, a přímo Enge se tak může poprvé spolehnout na podporu domácích diváků.

„Pro mě je tenhle závod svátkem. Nic důležitějšího jsem doma nikdy nejel,“ hlásí Enge. „Beru to takřka stejně, jako by se jela v Brně formule 1. Každý sportovec chce reprezentovat svou zemi, vítězit za ni a zpívat její hymnu. Jsem rád, že to mohu dokázat i jako automobilový jezdec.“

Enge zná brněnský okruh dokonale. Mohl by tak napodobit triumf z posledního loňského závodu A1 GP v Šanghaji. „Ale tuto výhodu mohu uplatnit tak v prvním tréninku. Soupeři jsou zkušení a okruh rychle přečtou,“ říká Enge.

Dnes a zítra jsou na programu tréninky a kvalifikace. V neděli se jede sprint a hlavní závod. Do nich může každý stát postavit jednu formuli, přitom během víkendu se v ní mohou vystřídat až tři jezdci. Engeho proto doplňují tři mladíci – Jaroslav Janiš, Jan Charouz a Tomáš Kostka.

Tomáš Enge včera závodil v cílové rovince brněnského okruhu se sekačkou.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž