Bridgestone zaplatí za vadné pneumatiky

Praha, Washington - Japonská automobilka Bridgestone, která se pere ve formuli 1 o pozice s francouzským Michelinem a nedávno přišla o McLaren, má problémy na americkém trhu. Její pobočka Bridgestone/Firestone zaplatí v rámci mimosoudní dohody s padesáti státy americké unie 41,5 milionu dolarů. Vyhne se tak soudní žalobě po loňském skandálu s kazovými pneumatikami, které zapříčinily několik tisíců nehod, při kterých zahynulo 271 lidí.

Kromě půl milionu dolarů každému z 50 států unie, městu Washington, Portoriku a Panenským ostrovům zaplatí v Nashvillu sídlící pobočka japonského koncernu Bridgestone také pět milionů dolarů na vzdělávací kampaň pro zákazníky. Dalších deset milionů pohltí poplatky právníkům, kteří zastupovali žalující stranu.

Bridgestone/Firestone oznámila v srpnu loňského roku, že bude muset z trhu stáhnout 6,5 milionu pneumatik ATX, ATX II a Wilderness AT poté, co se prokázalo, že tyto pneumatiky bez příčiny za jízdy praskají. Mnoho nehod se přihodilo zejména některým modelům automobilky Ford, u nichž byly závadné pneumatiky součástí základního vybavení.

Celá aféra způsobila Fordu velké finanční problémy a nakonec vedla k přerušení spolupráce s Firestonem trvající celé uplynulé století. Vyšetřování prokázalo, že se jednalo o konstrukční vadu, kterou firma na jaře 1998 odstranila. Ale se stažením dříve vyrobených pneumatik ani Bridgestone, ani Ford příliš nepospíchaly. Po skandálu byly v USA zpřísněny zákony týkající se standardů pro bezpečnost silničního provozu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž