BMW má v Dakaru první výhru

  • 12
Luxor - Bavorská značka BMW, známá zejména z okruhových závodů různých kategorií včetně formule 1, má v letošní Rallye Dakar první vítězství. Ve 14. etapě z Dachly do Luxoru v Egyptě jej získal Luc Alphand, někdejší šampion sjezdového lyžování. Francouz, jehož vůz žene naftový motor, za sebou nechal elitní celek Mitsubishi i jeho hlavního konkurenta, tým Nissan. V cíli byl mezi prvními jen malý rozdíl, druhý Jean-Pierre Fontenay s pajerem ztratil na krajana po 274 měřených km 22 vteřin.Včerejší 13. etapa - Dakar na fotografiích
Automobily
Vedoucí muž soutěže, opět Francouz Stéphane Peterhansel, dnes dojel šestý a v čele zůstává s bezmála půlhodinou náskoku na kolegu z týmu Mitsubishi Japonce Hiroši Masuoku.

Vítěz včerejší etapy Fin Ari Vatanen skončil s nissanem čtvrtý za svým kolegou z týmu Ginie De Villiersem.

Motocykly
Vedoucí muž motorkářského Dakaru Richard Sainct z Francie vyhrál s KTM svou pátou etapu, ovšem v celkovém pořadí se nemůže těšit z velké převahy: Druhý Cyril Despres na něj ztrácí jen jedenáct minut.

Oldřich Bražina a Josef Macháček se stále drží. Dnes dojeli do cíle za sebou. Bražina s hondou byl 44. a Macháček se čtyřkolkou Yamaha dorazil hned za ním. Jako tandem působí i v celkovém pořadí - Bražina je 41., Macháček 42.

Na 263 kilometrů rychlostní zkoušky havaroval francouzský motorkář Alain Duclos. Při pádu si poranil krk, jeho zdravotní stav podle orgnizátorů nevypadá vážně.

Bývalý úspěšný lyžař Luc Alphand se s BMW brodí pískem v 10. etapě Rallye Dakar


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž